Želite da se rešite mrava bez hemikalija? Sve što vam je potrebno već imate u kuhinji

ant 1130497 1280

Želite da eliminišete mrave iz kuće, ali ne biste da koristite hemijske insekticide? Postoji način da rešite problem na potpuno prirodan način. Sve što vam je potrebno verovatno već imate u kuhinji.

Za početak, treba da znate da mravi postaju aktivniji sa toplim danima kada kreću u potragu za hranom i vodom. Ukoliko ih zateknete u svom domu, verovatno je to razlog zašto su vam došli u goste. Još jedna bitna stvar koju treba da znate je da mravi koje ste videli u kući samo su deo mnogo veće kolonije koja se nalazi negde u blizini.

Da biste otkrili gde se nalaze, posmatrajte stazu kojom se kreću i razmislite da li na njihovoj ruti ima izvora hrane ili vode. Bilo da je u pitanju lepljiva kapljica meda ili kapljica vode ispod lavaboa, uklonite to što traže. Ako budete imali sreće, mravi će se sami iseliti kada uklonite ono što ih privlači u vaš dom. Ako to ne bude slučaj, probajte ove prirodna sredstva.

ants 7885675 1280

Najbolji način kako da se rešite mrava

Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda kako da se rešite mrava je rastvor belog sirćeta i vode. Mravi ne vole miris sirćeta. U zavisnosti od toga koliko možete da podnesete miris, pomešajte najmanje jedan deo sirćeta i tri dela vode. Neki ljudi koriste 100 odsto sirće u spreju ili mešavinu vode i sirćeta 50/50.

Mravi traže hranu koristeći feromone, ostavljajući mirisni trag koji prate drugi mravi. Da biste se rešili tog traga, poprskajte ovu mešavinu gde god primetite mrave. Ne zaboravite na ulazne tačke, kao što su prozori ili balkonska vrata. Koristite ovaj rastvor i za brisanje i dezinfekciju kuhinjskih površina. Ako ga koristite jednom nedeljno, trebalo bi da primetite značajno poboljšanje.

white 2486227 1280

Prirodni preparati protiv mrava iz vaše kuhinje

Kora citrusnog voća

Mravi mrze miris citrusnog voća, poput limuna, limete i pomorandže, tako da je ovo egzotično voće odličan prirodni repelent. Sačuvajte kore od limuna ili grejpfruta i stavite ih na mesta na koja sumnjate da mravi ulaze u vaš dom. Kore deluju kao prirodna sredstva za odvraćanje bez nanošenja štete mravima.

Kukuruzno brašno

Od pomoći vam može biti i kukuruzno brašno. Pospite ga na mesta na kojima ste primetili da ima mrava i sačekajte. Mravi će odneti brašno u svoje gnezdo i pojesti, ali kako ne mogu da ga svare, vrlo brzo će uginuti.

ant 8072800 1280

Talog kafe tera mrave

Stručnjaci za štetočine ukazuju da kafa drži mrave podalje od kuće.

Talog od kafe možete koristi i da sprečite mrave da napadaju vaše sobno cveće. Pomešajte talog kafe u zemlju koja se nalazi na vrhu saksije. Talog kafe ima dodatnu prednost jer obezbeđuje hranljive materije korenima vaših biljaka.

Pasta od sode bikarbone i šećera

Pomešajte sodu bikarbonu sa šećerom dok se ne pretvori u pastu, a zatim stavite male količine oko ulaza u gnezdo mrava. Poješće deo, a ostatak će odneti natrag u gnezdo za maticu. Ubrzo nakon što pojedu slatku pastu, kraljica i drugi mravi uginuće zbog sode bikarbone.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Nova.rs