Vodite računa: HIT TREND ZA PRANJE KOSE KOJI MOŽE DA VAS UPROPASTI

Kada su u pitanju nesvakidašnji trikovi za neke od vaših hitnih problema vezanih za lepotu, TikTok je rudnik zlata.

Najnoviji trend koji je izazvao pometnju je video u kom osoba pere kosu deterdžentom za suđe.

40703fe671bf737ce5bb2113906753e980f7cc8a

Nakon što je odlučila da opere kosu pod tušem, korisnica TikTok-a je shvatila da je sve šampone i kozmetiku spakovala u kutije, bila je u procesu selidbe, i zato se okrenula deterdžentu za suđe – jer je to bilo sve što je imala na raspolaganju.

Da li je upotreba deterdženta za suđe kao zamena za šampon bezbedna?

Iako tehnički može biti bezbedno koristiti deterdžent za suđe kao zamenu za šampon kada se razblaži, stručnjaci generalno savetuju da ga ne koristite osim ako nije apsolutno neophodno. „Deterdžent za sudove je formulisan tako da efikasno čisti korišćenjem najoštrijih sulfata i konzervansa koji vašu kosu i teme glave rešiti potrebne vlage, i poništiti njihov pH balans, izazivajući iritaciju i suv izgled kose tokom vremena“, kaže triholog i stručnjak za zdravlje kose Šab Reslan.

06b3d3112612af2a8e57e467260f1dd62e51f8d4

Umesto da koristite deterdžent za sudove, možete temeljno očistiti kožu glave serumom koji sadrži salicilnu kiselinu, koja može regulisati proizvodnju sebuma i boriti se protiv perti, masnoće i svraba sledećeg dana. Deterdžent za suđe može da izazove ozbiljnu suvoću i lomljenje kose. Zaista nije namenjeno za kosu, tako da će vam ogoliti dlaku do same srži. Međutim, ako ga koristite kao zamenu za šampon, trebalo bi da pratite pranje sa hidratantnim tretmanom za dubinsku hidrataciju i tretmanom kako biste obezbedili da vlagu i uravnotežili pH vaše kose.

Možete da zamenite svoj šampon deterdžentom za pranje sudova: tačno ili netačno?

Iako pranje kose malom količinom razblaženog deterdženta za sudove može biti dovoljno ako ste u nevolji ili patite od nakupljanja prljavštine s kojom običan šampon ne može da se izbori, najsigurnije je ograničiti upotrebu, ili još bolje, preskočiti ga u potpunosti. Kao i kod svakog modernog internet trika koji možete da vidite na društvenim mrežama, uvek je najbolje da se konsultujete sa profesionalcem pre nego što promenite svoju rutinu, prenosi Zadovoljna. rs

Foto: pixabay,
Autor: S. Čumić/ Zadovoljna. rs