Login/Registracija

U samo par koraka do lepih stopala: Saveti stručnjaka kako da uradite sami pedikir

Sa lepim vremenom i visokim temperaturama stigle su i sandale. Naša stopala su izloženija nego inače, pa je samim tim – važno je kako ona izgledaju. Ukoliko ne stižete da idete na pedikir tretman ili vam je previše skup, možete sebi priuštiti spa pedikir kod kuće koji je više nego dovoljan da imate divna negovana stopala.

U savetima za kućni pedikir nam je pomogla više puta nagrađivana u modeliranju i dizajniranju noktiju Slobodanka Stoimenov.


– Pre samog spa pedikira kod kuće, ne bi bilo loše da se noge prethodno operu u mlakoj vodi i sapunici, a potom ih potopite u vodu sa etarskim uljem, ne bi bilo loše da se kašika morske soli stavi u vodu. Posle desetak minuta treba obrisati stopala grubljim peškirom, samim tim ćete odraditi blagi piling. Isto tako, dobro obrisati između I ispod prstiju, a onda opet grubim delom peškira istrljati nokte jer će se tako ukloniti deo zanoktice koji prelazi preko nokta i sprečava lak da dobro prione – kaže Slobodanka i nastavlja:

– Potom, nokte skratiti vrlo pažljivi da ne ostanu dugački da ne bi udarali u obući, ali I da ne budu prekratki jer ćete se teže snaći u samoj obradi noktra i lako može doći do infekcije. Idealno je da odsečete oko 1 mm od nokatne ploče, potom turpijom sve lagano izjednačite. Preporuka je da tabane kod kuće održavate samo turpijom ili kamenom za pete, a žilet da ostavite kozmetičaru zbog boljeg ugla koji kozmetičar ima u startu, a kasnije i zbog samog iskustva u odstranjivanju keratoza.


– Nakon što ste obavili mali kućni pedikir, nokte obrisati vaticom I alkoholom, da biste očistili masnoću sa nokta a istovremeno dezinfikovali tretirani deo oko noktiju. Ukoliko pri ruci nemate separator za prste, možete iseći čist sundjer na kockice, malo veće i postaviti između prstiju. U kućnom pedikiru vodite računa da je lak u roku trajanja. Tek kad se lak dobro osuši možete početi sa primenom masnih i hidratantnih preparata na stopalima. Na oštećene tabane i stopala kao I za suvu kožu preporučljivo je mazati krem sa ureom, a za ispucale pete melem od nevena.

Foto: Instagram,
Autor: S. Ćulibrk