Login/Registracija

Saveti stručnjaka: Kako da pomognete svom organizmu ako imate HPV infekciju

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najčešća seksualno prenosiva infekcija.

Oko 90 odsto HPV infekcija ne izaziva nikakve simptome i spontano se povlači u roku od dve godine. Ali ako virus ne nestane sam, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Održavanje zdravlja vašeg imunološkog sistema može pomoći vašem telu da se reši HPV-a.

Postoje promene u načinu života koje možete da primenite da biste ojačali svoj imuni sistem. To su promene u ishrani i prestanak pušenja, koje može uticati na sposobnost vašeg tela da očisti HPV infekciju.

Prestanak pušenja

Višestruke studije pokazale su povezanost između pušenja i HPV virusa.

Studija objavljena u „Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention“ pokazala je da žene koje puše dok su istovremeno zaražene visokim nivoom humanog papiloma virusa (HPV) povećavaju rizik od raka grlića materice čak 27 puta.

Druga studija objavljena u „Journal of Cancer Research and Therapeutics“ pokazala je da pušenje može dovesti do povećanog rizika od cervikalnih lezija visokog stepena kod žena zaraženih HPV virusom.

Studija objavljena u „Annals of Epidemiology” pokazala je da se nikotin iz cigareta apsorbuje u sluz grlića materice i smatra se da to smanjuje sposobnost vašeg tela da očisti HPV iz grlića materice.

Ostavite alkohol

Višestruke studije pokazale su vezu i između alkoholizma i HPV virusa.

Studija objavljena u časopisu “Sex Transmitted Infection” pokazala je da je unos alkohola povezan sa značajno povećanim rizicima za bilo koju vrstu HPV infekcije. Rezultati su pokazali da osobe koje piju alkohol imaju veći rizik od dvogodišnje perzistencije HPV-a u poređenju sa onima koji ne piju.

Imunloška funkcija je smanjena kod hroničnih alkoholičara sa povećanom osetljivošću na bakterijske i virusne infekcije, poput HPV.

Dakle, da biste poboljšali svoju imunološku funkciju, prestanite sa alkoholom jer su višestruka istraživanja pokazala jasnu vezu između konzumiranja alkohola i slabog imunološkog sistema.

Unosite vitamine putem hrane

Studija objavljena u „International Journal of Ginecologic Cancer“ pokazala je da pacijenti koji su imali visok nivo vitamina A, C, E i kalcijuma imali i niže virusno opterećenje HPV virusom. Takođe i folat, vitamin B12, vitamin B6 i metionin mogu funkcionisati u sprečavanju raka grlića materice.

Istraživačka studija objavljena u „BioMed Research International“ istraživala je 13412 američkih žena kako bi otkrila da li je vitamin A povezan sa HPV infekcijom. Njihovi rezultati sugerišu da odgovarajuća količina vitamina A u ishrani može biti korisna za sprečavanje infekcije HPV-om.

Studije su takođe pokazale da pacijenti sa nedostatkom B12 i folata imaju veću verovatnoću da imaju visokorizične HPV infekcije i rizik od karcinoma.

Smanjite stres

Studija objavljena u časopisu „Annals of Behavioral Medicine“ pokazala je da su viši nivoi percipiranog stresa povezani sa oslabljenim HPV imunološkim odgovorom kod žena.

Stres može oslabiti imuni sistem jer su studije takođe pokazale povezanost između stresa i supresije imuniteta.

Najbolji način da se nosite sa stresom je spavanje najmanje sedam sati dnevno, ishrana pretežno biljnog porekla, redovno vežbanje, meditacija i kvalitetan socijalni život. Vežbanje umerenog intenziteta u trajanju od 150 minuta nedeljno, kao što je brzo hodanje, važno je za sve aspekte zdravlja, uključujući smanjenje stresa.

Foto: pixabay,
Autor: Nova