Nekad su ovu tortu pripremale naše bake, zbog čega svi misle da ova starinska poslastica potiče iz Srbije. Međutim, iako je na našim prostorima popularna, recept za ovu tortu stigao je iz Francuske.
A kako se pravi Panj torta otkrila nam je Sandra Đuretić.
Kora biskvit:
- 6 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Fil:
- 6 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 250g putera
- 200g prah šećera
- 150g čokolade
Priprema:
Ulupajte belanca sa šećerom, pa varjačom umešajte mlevene orahe i brašno. Smesu sipajte na pek papir na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Gotov rolat uvijte u vlažnu krpu.
Žumanca i šećer kuvajte na pari oko 15 minuta, pa dodajte čokoladu. Fil ohladite.
Umutite puter sa prah šećerom, a zatim umešajte čokoladni fil. Rolat premažite sa 2/3 fila, a ostatak ostavite za ukrašavanje. Krajeve rolata isecite, te stavite uz rolat.
Jedna mala napomena- torta nije velika, otprilike je dovoljna za 6 do 8 osoba, kaže Sandra Đuretić. Secite tanke kriške jer je torta prilično jaka, pa vam je dovoljno malo parče.