Lazanje koje svako može da pripremi

food g62bb452ff 1920

Lazanje su nastale u Italiji tokom srednjeg veka i tradicionalno su se pripisivale gradu Napulju.

Ono što se danas prepoznaje kao jedno od najpoznatijih jela na svetu, lazanja kakvu znamo, potiče iz italijanske regije Emilia-Romanja i naziva se „Lasagne al Forno“. Ovo ime se odnosi na poznato slojevito jelo napravljeno od gustog ragu i bešamel sosa, rikote ili mocarela sira, obično začinjenog vinom, lukom i origanom.

Svako može da pripremi lazanje sa mlevenim mesom i bešamel sosom.

Potrebno je:

-pakovanje lazanja,

-500 g mlevenog mesa,

-glavica crnog luka,

-250 g paradajza iz konzerve,

-biber,

-so,

-kačkavalj.

polska food g0bdc9a334 1920

Sastojci za bešamel sos:

-40 g putera,

-900 g punomasnog mleka,

-40 g pšeničnog brašna,

-so,

-muskatni oraščić.

Priprema sosa:

Rastopite puter u šerpi sa debelim dnom. Umešajte brašno i kuvajte, neprestano mešajući, dok se ne skuva, ali ne dozvolite da porumeni. Ya ovo je potrebno oko 2 minuta. Dodajte vruće mleko, nastavljajući da mešate dok se sos zgušnjava. Sačekajte do ključanja. Posolite i pobiberite po ukusu, smanjite vatru i kuvajte mešajući još 2 do 3 minuta. Uklonite sa vatre.

food gd3df118a5 1920

Priprema lazanja:

Propržite luk pa dodajte meso i dinstajte dok ne porumeni, dodajte paradajz iz konzerve i krčkajte još 15-ak minuta. Ređajte lazanju – kore, meso, kore, bešamel (iz gornjeg recepta), i tako redom dok ne potrošite sastojke. Poslednji red su kore lazanje preko kojih možete izrendati kačkavalj. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Zadovoljna.rs