Lazanje su nastale u Italiji tokom srednjeg veka i tradicionalno su se pripisivale gradu Napulju.
Ono što se danas prepoznaje kao jedno od najpoznatijih jela na svetu, lazanja kakvu znamo, potiče iz italijanske regije Emilia-Romanja i naziva se „Lasagne al Forno“. Ovo ime se odnosi na poznato slojevito jelo napravljeno od gustog ragu i bešamel sosa, rikote ili mocarela sira, obično začinjenog vinom, lukom i origanom.
Svako može da pripremi lazanje sa mlevenim mesom i bešamel sosom.
Potrebno je:
-pakovanje lazanja,
-500 g mlevenog mesa,
-glavica crnog luka,
-250 g paradajza iz konzerve,
-biber,
-so,
-kačkavalj.
Sastojci za bešamel sos:
-40 g putera,
-900 g punomasnog mleka,
-40 g pšeničnog brašna,
-so,
-muskatni oraščić.
Priprema sosa:
Rastopite puter u šerpi sa debelim dnom. Umešajte brašno i kuvajte, neprestano mešajući, dok se ne skuva, ali ne dozvolite da porumeni. Ya ovo je potrebno oko 2 minuta. Dodajte vruće mleko, nastavljajući da mešate dok se sos zgušnjava. Sačekajte do ključanja. Posolite i pobiberite po ukusu, smanjite vatru i kuvajte mešajući još 2 do 3 minuta. Uklonite sa vatre.
Priprema lazanja:
Propržite luk pa dodajte meso i dinstajte dok ne porumeni, dodajte paradajz iz konzerve i krčkajte još 15-ak minuta. Ređajte lazanju – kore, meso, kore, bešamel (iz gornjeg recepta), i tako redom dok ne potrošite sastojke. Poslednji red su kore lazanje preko kojih možete izrendati kačkavalj. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.