Priznati PREVARU ili ipak ne? Evo šta je PAMETNO

Ko je „švrljao“ u vezi i zbog toga ga grize savet, sigurno se pita da li je pametno da svom partneru prizna neverstvo. Ako vas izjeda krivica i kolebate se šta da uradite, zasigurno je da imate nekoliko opcija koje mogu da vam „smire savest“. 

f3e4262fc910d7825a345e888ce4c090e35ad182

Kada treba da priznate

Naravno da bi trebalo da priznate ukoliko to može da izazove neki zdravstveni problem kod vašeg partnera. Seksualno prenosive bolesti nisu za šalu i svakako ne bi trebalo da ostavljate partnera u nedoumici kako ih je nešto zadesilo. Ukoliko je osoba sa kojom ste prevarili ostala u drugom stanju, jedino je pošteno da to i priznate svom supružniku. Zamislite da vaš partner sa nekim tamo ima dete za koje vi ni ne znate. To nikome ne bi bilo prijatno, piše Zadovoljna.rs.

Držite jezik za zubima

Iako etički više prihvatljivo deluje da priznate, nekad bi istina samo povredila sve učesnike, što ne bi imalo smisla. To što ste prevarili jednom, ne znači da ćete ponovo. Ako ste zaista sigurni da je to izolovan incident, trenutak slabosti i da se zaista više nikada neće ponoviti, nedoumice nema. Sebi postavite pitanja: Da li je isključivo kajanje sve što osećate po pitanju incidenta? Možda bi trebalo da držite jezik za zubima. Kao i ako se afera dogodila jako davno, u nekom drugom gradu i sa osobom koja nema nikakve veze sa vašim partnerom – čemu onda otkrivanje, ako ćete tako samo naštetiti svom trenutnom odnosu? 

3d119d5880e64b01671d80dcfca72d0e496ed583

Zašto želite na priznate?

Ovo je ključno i najvažnije pitanje – zašto želite da priznate da ste imali aferu? Da li se radi o iskrenoj želji, kako biste mogli zajedno da radite na problemu gde rizikujete da morate ponovo da stvarate odnos poverenja sa partnerom? Ili jednostavno želite da se oslobodite tereta, što se protumačiti kao sebičnim. Zašto? Zato što ste vi priznanjem olakšali svoju dušu, ali ste dušu partnera opteretili. Oni sada ostaju sami sa svojom tugom, razmišljanjima i premišljanjima o budućnosti svoje veze. Ako je osećaj krivice jedini razlog zbog kog želite da priznate, onda je možda bolje da to i ne učinite. 

Šema na jednu noć ili nova ljubav

Ako ste imali aferu na jedno veče, gde ste poklekli izazovu i prepustili se strastima, i sigurni ste da se neće ponoviti, zapitajte se zbog koga priznajete. Zbog sebe ili zbog svog partnera? Iako ste sigurni da se neće ponoviti, partner će vašim priznanjem izgubiti poverenje u vas. A, ukoliko ste imali dugogodišnju vezu van svog braka, gde su se razvile i emocije, vrlo je verovatno da postoje mnogo ozbiljniji problemi u vašem braku. Priznanjem ćete možda oboje rešiti tih muka ili ćete odlučiti da imate za šta da se borite.

Ne ide uvek sve po planu

Možda vi priznanjem želite da popravite vaše odnose i radite dalje na vezi, ali to možda neće biti slučaj i sa vašim partnerom. Budite spremni da istrpite bes svog partnera, tugu, te i da odgovarate na sva postavljena pitanja. Ako ostanete zajedno, ko zna kada i da li će se ikada taj odnos vratiti u normalu. Budite spremni i da poljubite vrata i da nakon proznanja ostanete bez voljene osobe. Ukoliko ste zaista svesni svih rizika, o tome razmišljali nekoliko dana i uvek vam je ista misao u glavi, bilo da priznate ili da zakopate to duboko u sebi – učinite to.

Foto: Pixabay,
Autor: I. Ankić/Zadovoljna.rs