Prirodni losion za negu lica: Sve sastojke sigurno imate kod kuće

woman g7fbcb22d7 1920

Ako želite da vaša koža bude dobro hidrirana, a nečistoće uklonjene bez jakih hemikalija, vreme je da pogledate u svoju kuhinju.

Pobornici prirodne kozmetike kunu se u supernamirnicu koja se mnogima često nađe na meniju za doručak – a to su ovsene pahuljice.

Osim što su vrlo zdrava namirnica koju možete uvrstiti u ishranu, one su odlične i za kožu, a pritom su i prilično povoljne, posebno kada se kupuju rinfuzno. Kako biste od njih napravili koloidne ovsene pahuljice koje su izvrsne za čišćenje suve kože, trebalo bi da birate one bez ikakvih dodataka, odnosno bez šećera, cimeta i sličnih začina.

Dovoljno ih je samleti u blenderu i dobijeno brašno pomešati s vodom. Tajna delovanja zobi je u avenantramidima – sastojcima koji deluju antioksidativno i protivupalno.

acne ga797737a0 1920

Mogu zaštititi od oksidativnog stresa, najvećeg neprijatelja lepe kože, smanjiti crvenilo i ublažiti iritaciju.

Zob je odlična za suvu kožu i pomaže u održavanju zaštitne barijere. Takođe se smanjuju učinci ‘foto-starenja’, čime se koža pomlađuje, piše Zadovoljna.

Zato kozmetički stručnjaci savetuju da uvek pri ruci imate mlevene ovsene pahuljice. Dovoljna je kašičica ovog praha na dlan u koji ćete dodati nekoliko kapi vode. Razmažite ga u pastu, rasporedite po licu i ostavite da deluje neko vreme. Izbegavajte područje oko očiju. Isperite mlakom vodom i hidrirajte kožu kao i obično.

Foto: pixabay,
Autor: A. Milinković