Login/Registracija

Paulo Koeljo, najprevođeniji živi pisac

Ako niste imali prilike da se upoznate sa delima Paula Koelja, predstavićemo neke od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih romana koje je kod nas izdala Laguna. Ne treba posebno predstavljati autora koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođeniji živi pisac.

Ovaj brazilski romanopisac poznat je po knjigama u kojima su u fokusu duhovno motivisana putovanja glavnih likova. Život Paula Koelja je možda čak i fascinantniji od fikcije. Kada je imao sedamnaest godina, roditelji su ga poslali u psihijatrijsku bolnicu jer su bili uvereni da je njegov buntovnički stav znak ludila i insistirali su na terapiji elektrošokovima. U svojim dvadesetim godinama Koeljo je napustio Pravni fakultet da bi putovao po Južnoj Americi, a kasnije je postao novinar. Nakon hodočašća u Santjago de Komposteli koje mu je promenilo život, odlučio je da ostvari svoj životni san i postane pisac.

Svoj najpoznatiji roman „Alhemičar“, koji je verovatno svima nama bio prvi susret sa ovim piscem, napisao je za dve nedelje jer, kako kaže, ta knjiga je već bila napisana u njegovoj duši. Ova neobična inspirativna priča prati mladog andaluzijskog pastira Santjaga, koji iz rodne Španije odlazi u egipatsku pustinju kako bi našao skriveno blago zakopano ispod piramida. Ono što počinje kao potraga za svetovnim bogatstvima pretvara se u potragu za bogatstvom koje se nalazi u nama samima.

Koeljo – preporuke za čitanje

Ako vam je ovaj roman već deo kućne biblioteke, posegnite za naslovom „Veronika je odlučila da umre“. Ova priča je inspirisana istinitim događajima iz piščevog života i slavi svakog pojedinca koji se ne uklapa u šablone i norme koje propisuje društvo. Slovenka Veronika, glavna protagonistkinja, ima sve što se poželeti može – mladost i lepotu, momka i divnu porodicu, posao koji je ispunjava. Međutim, jednog hladnog novembarskog jutra, upravo u vreme izbijanja ratova u Jugoslaviji, uzima pregršt pilula za spavanje očekujući da se više nikada ne probudi. Ali budi se u psihijatrijskoj bolnici, i otad joj se život menja iz korena. Izuzetan i nesvakidašnji portret mlade žene koja se našla na raskršću između očajanja i oslobođenja.

Sledeća preporuka za čitanje bi definitivno bila „Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala“, ako ste u raspoloženju za ljubavni roman. Priča, koja je po rečima protagonistkinje nastala na obali reke Pjedre, prikazuje dvoje prijatelja iz mlađih dana, koji su se otisnuli svako svojim putem i sreću se posle više od deset godina. Nju, sada samosvesnu, ozbiljnu ženu, život je naučio da se ne predaje emocijama, a njega da rešenje za unutrašnje sukobe i kolebanja pronađe u religiji i razvijanju svojih isceliteljskih moći. Sada kada su ponovo zajedno, odvažavaju se da pođu na duhovno putovanje suočeni sa dugo potiskivanim demonima iz prošlosti.

Jedan od favorita je svakako i „Rukopis otkriven u Akri“. Mnogi se slažu da mu je ova knjiga možda i najbolja jer obiluje praktičnim savetima i čitaocima otvara oči za mnoge životne istine i uči ih da je poražen samo onaj koji odustane. Roman se odvija kroz niz parabola koje istražuju značenje i vrednost ljubavi, vere, prijateljstva, lepote, hrabrosti, odanosti, uspeha i zajednice, i otkrivaju izvore ljudskih strahova i strepnji.

Foto: Pixabay,
Autor: Grand.Online