Login/Registracija

Ovo su IDEALNE namirnice za PAKLENE VRUĆINE koje predstoje

Većina ljudi se pita šta je najbolje za organizam kad su temperature nesnosne, a kako nas ponovo nas očekuje vreli talas u Srbiji i još dosta paklenih dana nutricionistkinja vam predlaže nekoliko sjajnih saveta.

Moramo voditi računa o svom zdravlju više nego inače, a pre svega o zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Kako prilagoditi ishranu visokim temperaturama, za Zadovoljnu.rs otkrila je Jelena Zlatković, strukovna nutricionistkinja-dijetetičarka.

„Moj izbor su uvek namirnice koje imaju visok procenat vode, vitamina i minerala“, rekla je nutricionistkinja.

Glavno pravilo ishrane tokom vrućina

Najvažnije je da budemo hidrirani. Kada su tako visoke temperature našem telu je potrebno rashlađivanje, prilikom dehidracije dolazi do pada krvnog pritiska, grčenja mišića, nesvestice, i to je znak da putem znoja gubimo pored vode i elektrolite!Odličan izbor za rehidraciju i naknadu elektrolita su sezonsko voće i povrće. Većina sadrži i više od 80 odsto vode, kao i bitne elektrolite, poput kalijuma I magnezijuma.

Šta izbegavati tokom vrelog talasa? Postoji hrana koju bi tokom visokih temperatura trebalo da izbegavamo, a to je pre svega ona lako kvarljiva hrana i moramo biti veoma pažljivi sa takvim namirnicama. Zatim, hrana koja je teška za varenje, odnosno ona za koju je potrebno mnogo energije da je naš organizam svari, to su na primer crveno meso ili od povrća mahunarke i nešto najbitnije hrana koja može pospešiti dehidraciju, odnosno ona koja deluje diuretično, poput alkohola, kafe, slane i brze hrane i gaziranih sokova.

Pet čudesnih sezonskih namirnica Nutricionistkinja nam je takođe otkrila pet sezonskih namirnica koje su najzdravije za organizam u vrelom periodu.

Borovnice

Borovnica je sa razlogom prva na listi jer je veoma je bogata vitaminima i mineralima i ima antioksidativna svojsta. Od borovnice se pravi sok, takođe se mogu praviti i različiti kremovi, sladoledi, kompoti, poslastice i salate.

Maline

Maline su voće predivnog, osvežavajućeg ukusa, baš ono što nam treba tokom vrelih letnjih dana. Takođe sadrže ketone koji povoljno deluju na nivo šećera u krvi i sagorevanje masti u organizmu, ističe nutricionistkinja.

Krastavac

Krastavac je povrće izuzetno bogato vodom, čak 95,2 odsto krastavca je voda. Dobar je za hidrataciju, kod neprijatnog zadaha i za bolju probavu. Takođe ima fitonutrijente koji su dobri za kardiovaskularni sistem.

Paradajz

Paradajz je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, a zbog visokog sadržaja antioksidanata paradajz je pravi eliksir zdravlja.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće spada u visokoalkalnu hranu, koja može biti korisna ljudima izloženim većim količinama zagađenja u urbanim sredinama, objašnjava Jelena. Alkalne minerale organizam koristi za neutralizaciju kiselih uslova nastalih pod uticajem spoljašnjih faktora. Nutritivno, ovo povrće je veoma bogato kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom i vitaminima A, C, E i K. Obiluje vlaknima, folatima, hlorofilom i mnogim drugim mikroelementima.

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs