Login/Registracija

OTKRIVAMO kako od masne doći do savršene kože NA PRIRODAN NAČIN

Masna koža lica je vrlo uočljiva i očigledna, a pored toga ona je i podložnija problematičnim promenama kao što su krupne pore, zadebljana koža, bubuljice, miteseri i najupornije akne. Za Grand online doktorka medicine Ana Ralić kaže da je u Srbiji ovaj tip kože i najzastupljeniji koji je ujedno i najproblematičniji i zahteva posebnu negu – Postoje razni preparati koji se mogu koristiti kod kuće koji će regulisati tu masnoću koja se nalazi na površini, odnosno regulisati probukciju sebuma.


Ona napominje da je neophodno koristiti adekvatna sredstva za umivanje, namenjene masnoj koži i njena preporuka je uvek medicinska kozmetika ili prirodni preparati u drogerijama po pristupačnoj ceni.

Uzroci mogu biti razni hormonski, genetski, napominje dr Ana Ralić ali do pogoršanja stanja može dovesti i upotreba neodgovarajuće kozmetike – Možda do sada nismo bili svesni činjenice da je priroda tako moćna, da nevidljivi mikroorganizam može da zaustavi celu planetu. Da li onda možemo i da zamislimo šta sve prirodni materijali, začini ili lekovito bilje mogu da urade našoj koži ili kompletnom organizmu? Zato smo se malo vratile prirodi da proučimo i iskoristimo tako moćne resure koje nam nudi.


Probajte da napravite masku za lice namenjenu masnoj i aknoznoj koži po preporuci dr Ane Ralić. Sve što vam je potrebno: zeleni čaj, glina i propanten.

Priprema maske za lice:

  • 2 kafene kašičice ohlađenog zelenog čaja
  • 1 kafena kašičica praha gline
  • pola kafene kašičice propantena

Sve sastojke pomešajte i vaša maska je spremna za nanošenje.

Ako vam je previše gusta slobodno dodajte malo zelenog čaja, ako je retka praha gline. Masku na licu držite 20ak minuta, nakon toga isperite mlakom vodom. Možete je nanositi jednom nedeljno.

Foto: Privatna arhiva,
Autor: S. Ćulibrk