Login/Registracija

NEOBIČNA PRIČA ULIČNOG FAJTERA, BOKSERA I KOCKARA: „Prekretnicu sam doživeo u zatvoru“ (VIDEO)

Vitomir Martić je Sarajlija i čovek neverovatne životne priče. Bio je dobar student, kasnije nastavnik, ulični fajter, kockar, bokser, menadžer, izbacivač, ali je vremenom pesnice i pobunjenički život zamenio za onaj koji je sušta suprotnost – za pero koje ga dovelo do užeg izbora za Ninovu nagradu. 

Čovek uzbudljive i neobične biografije koji je, između ostalog, završio Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu, danas je poznati pisac koji iza sebe ima 5 romana i nominaciju za prestižnu nagradu. 


Odrastanje u Sarajevu za njega je bila dobra lekcija, ali i prekretnica da od uličnog fajtera, opasnog momka postane bokser, a kasnije i pisac.

– Mene je boks spasio. Postao sam čovek zahvaljujući boksu. Naučio me je porazu, jer u porazu se najviše uči, u pobedama slabo, gotovo ništa. U boksu se čovek uči karakternim osobinama, u toj borbi upoznaješ sebe, kolika si kukavica, koliko si borben, koliko si pošten….Ring je kao pozorišna scena i u toj borbi zaista upoznaješ sebe- započinje svoju neobičnu priču nekadašnji bokser, čije su detinjstvo obeležile ulične tuče.

– Išao sam u najprestižniju školu u Sarajevu, upisao fakultet, bio dobar student, ali su se zaletale na mene. Ti u Sarajevu ne možeš da pobegneš od problema, to je taj svet sa kojim se sudaramo. Bile su fer tuče u Sarajevu, više nego u Beogradu i meni je to išlo, imao sam sreće, nisam imao poraze na ulici – priseća se Martić, pa otkriva kako je zbog devojke završio u zatvoru. 

– To je bila prekretnica u mom životu. Petorica njih mi je napalo devojku, bili su grubi, i šta ću drugo nego da je branim?! Bio sam siguran u sebe i krenuo sam na petoricu, tukli smo se dugo dok me nisu istukli, baš su me dobro istukli. Povela me je mržnja, najgori ljudski osećaj i svetio sam se. Hvatao sam jednog po jednog i ovog zadnjeg sam prebio, a onda je došlo i do nekog ranjavanja i eto, otišao u zatvor. Ja sam bio student, sportista, bilo mi je teško što su me lišili slobode – priča nekadašnji bokser i dodaje:

– Doživeo sam ružne stvari u zatvoru sa stražarima. Dobijao sam žešće batine i tu već kreće drugi deo priče u mom životu. 


Kaže da nikad nije bio materijalista, ali je zbog kocke izgubio vezu sa svojim radničkim poreklom, budući da potiče iz normalne, radničke porodice. Povukao ga je i estradni život, želeo je da se dokazuje.

– Pogubio sam se jer sam prvenstveno sebe izgubio. Sve mi je bilo malo. Dešavalo mi se da potrošim dve hiljade maraka za noć i to mi je bilo malo. Dobijao sam na kocki, igrao sam poker, dobijao sam i bio sam gospodar sudbine. Sa nekim krimosima iz Italije imao sam sukob, zbog čega sam poželeo da sve njihovo dobijem, kuću, pare, zlato, žene. Na kraju sam im sve uzeo, čak i televizor .Na kraju sam otišao kod njih kući po televizor, iščupao iz štekera dok je žena jednog od njih gledala neku seriju. Ali veruj mi, masu puta sam i vraćao ono što dobijem – ispričao je Vitomir koji je kasnije od opasnog momka postao cenjeni pisac.

Šta ga je navelo da se promeni i zbog čega je danas jedan do cenjenih pisaca, saznajte u videu.

Autor: I. Ankić/S.Ćulibrk