Nutricionisti otkrili koji sirevi su najzdraviji

najzdraviji sirevi

Mnogi gurmani ne mogu da odole ukusu prvoklasnih sireva, mlečne prerađevine koja je poznata kao izvor proteina, kalcijuma i esencijalnih aminokiselina. Međutim, neki sirevi su izuzetno kalorični, pa samim time i bogati zasićenim mastima i natrijumom, pa treba da budete umereni, ukoliko pazite na liniju, ali i krvni pritisak.

cheese platter 1108564 1280

Najzdraviji sirevi

Koji sir je najzdraviji? Odgovor zavisi od vašeg tela i njegovih potreba, ali evo nekoliko saveta stručnjaka.

1. Rikota

I Kastro Mortiljaro i nutricionistica Emili Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir.

me sira znači “kuvana ponovo”, a Kastro Mortiljaro objašnjava da se autentična rikota proizvodi tretiranjem surutke, koja ostane nakon što se mleko (poput ovčjeg mleka) zgruša, kako bi se proizveo sir.

Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u telu.

Sirutkasti protein je jedan od najapsorptivnijih oblika proteina i sadrži širok raspon aminokiselina – kaže Martorano.

– Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele da grade mišiće, snagu, ali istovremeno da gube masnoću i kilograme – dodala je.

2. Tvrdi sir

Kastro Mortiljaro veruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pekorina, ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i verovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa verovatno nećete preterati”, kaže ona.

Međutim, budući da su koncentrisani, tvrdi sirevi takođe mogu da imaju više natrijuma od mekših sireva.

Ako ste skloni visokom krvnom pritisku, ili treba da kontrolišete unos natrijuma, verovatno bi bilo bolje da birate mekši sir, kaže Kastro Mortiljaro.

cheese 5125021 1280

Izbegavajte prerađene sireve

Ako je moguće, izbegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi, pojedinačno zamotanih kriški.

Sir u tubi, američki sir, čak i kremasti sir, pružaju minimalne količine proteina, uz mnogo veći udeo masti i natrijuma – kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasifikovani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i lekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” zavisno od sadržaja stvarnog sira i drugih sastojaka, prenosi Luftika.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: S. Č./Luftika