Login/Registracija

Najbolja mesta u SRBIJI za ljubitelje AKTIVNOG ODMORA

Želite predah od svakodnevice, klasično letovanje vam je dosadilo ili samo želite da unesete malo akcije u svoju rutinu. Zašto ne biste odabrali neku od avanturističkih opcija za odmor u Srbiji?

Srbija je puna atraktivnih destinacija koje vas pozivaju na avanturu života – predstavljamo vam neke od njih.

Rafting Ibrom

Reka Ibar, tačnije, ušće reke Studenice u Ibar, je opcija za one baš avanturističkog duha. Bukirajte jednodnevnu turu i „proletite“ Dolinom jorgovana u čamcu, ili se smestite negde u okolini, pa „banite“ na jedan spust rekom. Rafting nije opasna aktivnost, iako reka Ibar spada u one brže. Svakim čamcem upravlja skiper čiji je zadatak da daje instrukcije i celo iskustvo učini bezbednim i bez problema. Nakon raftinga, isprobajte neki od specijaliteta kraljevačkog kraja, a ako vam ostane energije posetite tvrđavu Maglič koja se nalazi u blizini.

Kampovanje kao deo odmora u Srbiji

Ako spadate među osobe koje ne moraju da razmisle pre nego što kažu da nekoj avanturi, nije vam problem da vas bocne po neki insekt i možete da spavate bez ispeglanih hotelskih čaršava, možda je vreme da odete na kampovanje. Kampovati možete praktično bilo gde na nekoj planini, samoincijativno, ali uz bezbedno i odgovorno ponašanje. Šumski požari nisu šala! Neke od popularnih mesta za kampere su i obale Vlasinskog jezera i reke Tise, kao i okolina Đerdapa. Ko kaže da kampovanje mora da bude u šumsko-planinskoj atmosferi. Na nadmorskoj visini od 1213m smešten je prostor za kampovanje Vlasina, na obali Vlasinskog jezera. Spojite odmor pored vode uz odmor sa prenoćištem pod vedrim nebom (šatora). Kamp Vlasina nudi i mogućnost priključivanja turama sportskog ribolova. Oni koji žele da kampuju malo „udobnije“ najbolje je da izaberu dolinu Tise, kako se tu nalazi kamp Tiski cvet koji nudi smeštaj u kamp prikolicama.

Šta još možete raditi kao deo aktivnog odmora u Srbiji

Ribolov je sport ali važi i za jednu od relaksirajućih aktivnosti. Ako imate dozvolu za rekreativni ribolov smestite se na nekoj od reka ili jezera kojima je naša zemlja bogata. Popularna jezera među ribolovcima su Belocrkvanska jezera (u njih spada Šaransko jezero kao najpopularnije), i ona oko Drine – Perućac i Zaovine. Drina je omiljena destinacija ne samo pecaroša, već i svih ljubitelja aktivnog odmora i uživanja u prirodi.

Hajking ili pešačke ture su svakodnevna aktivnost svih onih koji žele da održe svoje telo zdravim. Zašto da ne protegnete noge i „prošetate“ po Srbiji i upoznate neki novi kraj? Vinski kraj naše države, Fruška Gora, odiše prirodnim lepotama koje zaslužuju vašu pažnju. Prošetajte pokraj Srnećeg potoka, Nadinim kaskadama i Vrdnikom. Nacionalni park Kopaonik je popularno turističko mesto i leti. Umesto skijanja bacite se na šetnju i sakupljanje lekovitog bilja. Jankove bare su rezervat na Kopaoniku pun četinarske šume izuzetno bogat vegetacijom. Odovojite nekoliko sati na šetnju drvenom stazom i upoznajte se sa nekim novim i retkim biljnim, i životinjskim, vrstama koje su zaštićene, udišući bogati miris četinara. Ima li boljeg načina da provedete odmor u Srbiji od štenje koja aktivira telo i opušta um?

Foto: Privatna arhiva,
Autor: G. Online