Kako negovati kožu ruku tokom hladnih dana

Hladni zimski vazduh, osim kože lica, ponajviše isušuje osetljivu kožu ruku. Kako biste ih zaštitili, ruke zimi negujte kremom ujutro i pre odlaska na spavanje.

Vrlo osetljivoj koži pomoći će noćni tretman maslinovim uljem. Na ruke pre spavanja nanesite nekoliko kapi maslinova ulja, koje ste prethodno pomešali s malo limunova soka. Međutim, tokom zimskih dana kožu ruku možete negovati i drugim preparatima.

d5d6fb8c582a29f37f91988aebbd5f6ed5fbdf52

Zob

Zagrejte šoljicu zobenih pahuljica u pola šoljica mleka. Nakon što su kuvane, dodajte šećer pa ostavite da se mešavina zgusne i ohladi. Zatim je nanesite na na dlanove i ostavite da odstoji desetak minuta. Zob će umiriti nadraženu kožu, učiniti je mekšom i otpornijom na hladnoću, a mleko će, podstaći uklanjanje mrtvih ćelija kože, delovati poput prirodnog pilinga.

Nakon što dobro isperete ruke, kožu nahranite kakaovim ili shea maslacem.

Lakovi su dobri, sir i riba još bolji

Osim laka zimi je preporučljivo upotrebljavati i učvršćivač za nokte. On će dodatno zaštititi nokte od pucanja i listanja. Međutim, kako biste i nelakiranim noktima osigurali zdrav izgled, hranite ih iznutra – jedite hranu bogatu kalcijum i vitaminom A.

5c37f7f3911d0496aad986a7847f4fa586393fa3

Tokom zime ruke se kupaju u ružinoj vodici

Ružina vodica važan je dodatak zimske nege ruku. Da biste napravili losion, potrebno vam je 2/3 šoljice ružine vodice, 1/3 šoljice glicerina i kašike limunova soka. Izmešajte sastojke, ulijte u tamnu bočicu i čuvajte na hladnome mestu.

Med i mleko su prava zimska kupka za ruke

Ruke možete negovati i kombinacijom maslinova ulja i meda, a smesi maslinovog ulja i limuna može se dodati i nekoliko kapi ricinusovog ulja. Omekšavanju kože ruku pomoći će i domaći losion od mleka.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Ćulibrk