Gazirana voda za bolju hidrataciju: Smanjuje napetost i umor, povećava koncentraciju

water 2105213 1280

Dehidratacija može dovesti do povećanja napetosti, osećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i pažnje.

European hydration institute objavio je znanstvenu studiju (autori Maughan, Galloway i dr.), koja je istraživala učinak hidratacije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidratacije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index).

water 2105213 1280 1

Zaključak studije je da gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i da je utvrđeno da vode s većim sadržajem minerala pokazuju bolji učinak hidratacije.

Gazirana voda pruža isti nivo hidratacije, ali i obezbeđuje neke dodatne pogodnosti za dobrobit organizma. 

water 2159915 1280

Američki portal Healthline objavio je u februaru 2023.godine rezultate studije koji pobijaju sve nedoumice i zablude oko omiljenog pića i osveženja mnogih.

Prema ovoj studiji, nema nikakve naznake da mineralna voda u bilo kom slučaju šteti ljudskom organizmu i zdravlju.

Za razliku od drugih gaziranih pića, mineralna voda ne sadrži štetne tvari, poput šećera, tako da nema negativnog efekta na zubnu caklinu.

water glass 2686973 1280

Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa  pH 7 smanjuje  kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje.

Zato je najbolje za varenje i metabolizam posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode. Prirodna gazirana mineralna voda idealan je izbor ako želite okrepiti organizam i osigurati mu potrebne minerale.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Grand