Login/Registracija

10 najvećih KATASTROFA u enterijerima srpskih kuća

Postoje određeni trendovi u enterijeru koji jednostavno više nisu prihvatljivi. Ima toliko novih inspirativnih načina da uredite svoj dom, nema potrebe da vaše sobe izgledaju kao da ste i dalje u prošlom veku.

Bez obzira koliko ste vezani za određeni stil dekorisanja, nekad treba napraviti promenu i uneti svežinu u svoj dom.

Predstavljamo vam najgore trendove koji i dalje opstaju u srpskim kućama iako im je odavno istekao rok trajanja. Nemojte se osećati loše ako shvatite da ste i vi u nekom trenutku bili žrtva nečega sa ove liste – jer smo apsolutno svi imali momente kada smo stavili pleteni babin stolnjak ispod vaze za cveće, ili smo se pak odlučili na španske zidove.

Milje 

Milje je heklani ili čipkani stolnjak, koji smo navikli da viđamo kod naših baka i deka na stolovima, komodama i na televizorima. Starija generacija od njega ne odustaje pa se tako i dan danas po nekim stanovima mogu videti gomile stolnjaka koji zauzimaju svaki kutak.

Babin milje je postao predmet šale i inspiracija za mimove ali je isto tako postao i kultni predmet koji su hipsteri vratili u modu. U svakom slučaju, gledajte da se rešite ove bakine umetnosti, koja možda budi nostalgiju, ali isto tako samo skuplja prašinu u vašim sobama.

Španski zid

Kada vidite španski zid u nečijem stanu, postoji mogućnost da su vlasnici poslednji put krečili pre 20 godina. Njegova popularnost je krenula osamdesetih godina, a danas je noćna mora za većinu vlasnika stanova. Koliko je lako i jeftino staviti ga, toliko je teško, sporo i skupo skinuti ga. Mnogi su se odlučivali na ovaj poduhvat pre svega zbog estetskih razloga, a i zbog toga što se za nanošenje španskog zida, zid nije morao tako dobro pripremiti kao za krečenje. Španski zid u kombinaciji sa breskva ili kajsija bojom za zidove je bio dobitna kombinacija i glavna odlika svih stanova u radničkim naseljima po Beogradu, od Konjarnika do novobeogradskih blokova.

Regali

Starim regalima vreme ne može ništa. Koliko je to dobra stvar, toliko je i loša, jer vaši roditelji i dalje ne misle da je vreme za kupovinu novog regala, a uostalom i zašto bi, kad ovom starom ne fali ništa. Verovatno najkabastiji i najveći komad nameštaja, koji zauzima mnogo prostora. ali s druge strane predstavlja savršen spoj ormara, kuhinje, cipelarnika, police, fiokara.

U njega staje sve – skupi escajg, bombonjere koje je baba dobila za slavu i kojima je verovatno istekao rok, neotpakovana posteljina, Alan Fordovi, važna dokumenta, koverta sa parama, stari računi, časopisi, odelo sa svadbe pokojnog dede itd. Glavni razlog zbog kog se morate rešiti regala je da biste se rešili svih tih nepotrebnih stvari.

Gobleni

Umetnost koja je krasila domove naših baka, ujni i tetki. Iako ova majstorija potiče iz Francuske, u Srbiji je od starta oberučke prihvaćena i negovana. Mnogima od nas je porodica ostavila goblene u nasleđe i mi smo odlučili da ih ostavimo da vise sa zidova i da nas podsećaju zauvek na neka prošla vremena. Gobleni to rade, oni jednostavno, koliko god lepi bili, „smrde“ na prošlost i nikako ne mogu da se svrstaju kao sastvani deo onoga što svaki enterijer čini dobrim.

Tapacirana vrata

Ljudi se odlučuju za tapaciranje vrata kako bi se određeni prostor zvučno izolovao – barem bi tako trebalo da bude. U nekim slučajevima tapacirana vrata postaju statusni simbol koji vas upozorava da čim prođete taj kožni tapacirung, ulazite negde gde je skupo. Nema veze što ste u stanu na Miljakovcu i što imate drvene prozore koji ne dihtuju, bitno je da se komšije dive vašim skupocenim vratima i da ih svaki put kad prođu pored vašeg stana, opije miris kože, prenosi Zadovoljna.rs.


Foto: Pixabay/ Zadovoljna.rs,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna,rs