Počela „sezona sladoleda i krajnika“, evo koje su prednosti omiljene poslastice

de9f2cbb263f35f4595de9f2ece303db
Foto: Pinterest N. Pantelić

Istorijat sladoleda seže čak do 3000. g. pre n. e. Tada su Kinezi poznavali recepturu koja je preteča današnjem sladoledu. Za sladoled se kaže da je najstarija poslastica na svetu i u mnogim zemljama najpopularniji je desert. Vole ga sve starosne kategorije, a najviše mališani. Naš čuveni i moj omiljeni pisac Duško Radović svojevremeno je leto nazivao „sezona sladoleda i krajnika“.

Međutim, nepravedno je tu izuzetnu poslasticu smatrati sezonskom. Sladoled je odlična hrana tokom cele godine.

Glavne karakteristike sladoleda jesu da hladi, sladi, osvežava, popravlja raspoloženje. Sladoled je koncentrat energije, kalorijska bomba u organizmu! Sto grama sadrži 150-200 kalorija, u zavisnosti od sastava.

f832f947b2cc45c7c3a2b9f2b0797350
Foto: Pinterest N. Pantelić

Osnovna podela sladoleda izvršena je prema njegovom sastavu – na mlečni i voćni. Mlečni sadrži belančevine, masti, šećer, a voćni može da bude samo od voća. Možemo ga konzumirati na štapiću, u kornetu, čašama ili kutijicama.

U poslednje vreme pravi se sladoled od zelenog čaja, medni sladoled, od smeđeg šećera, pirinčanog mleka, pistaća, jogurta.

dd12cfeefdc6303abbbc6ec671c3dff5
Foto: Pinterest N. Pantelić

Svojevrsna pikanterija u svetu jeste sladoled za pse, tako da šetajući gradom možete da počastite svog ljubimca.

Pri konzumiranju i kupovini ove poslastice koju svi volimo moramo biti obazrivi. Prednost treba dati industrijskim proizvodima jer su bezbedniji što se tiče kvaliteta i mikrobiološke i hemijske ispravnosti. Treba ga jesti polako, zadržavati u ustima da se topi, blago zagreje pre nego dođe u jednjak i želudac.

PROČITAJTE I:

Foto: N. Pantelić/Pintarest,
Autor: N. Pantelić