Danas pravoslavni vernici slave Svetog Nikolu, te i mnoge javne ličnosti ovaj dan proslavljaju u svojim domovima.
Dok čekamo sa nestrpljenjem da vidimo kako će izgledati slavske trpeze naših javnih ličnosti, koje u velikom broju slave ovaj sveti dan, prosetićemo se slavske trpeze pevačice Zorice Brunclik i Miroljuba Aranđelovića Kemiša.
Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović Kemiš su u svom domu ugostili članove svoje mnogobrojne porodice, među kojima se našla njihova ćerka Zlata, a zatim i troje dece iz Miroljubovog prethodnog braka sa unucima.
Oni su tradicionalno obeležili sve običaje, pa smo tako na stolu mogli da vidimo, pogaču, sveću i ikona sveca, ali i glavni specijalitet.
Naime, ćerka Zlata objavila je fotografiju brancina u soli, koji je glavni specijalitet slavske trpeze.
2 kg krupne morske soli
– 1,5 kg brancina
– limun i pomorandža
– malo peršunovog lista ili ruzmarina
– 2 čena belog luka
– 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Priprema:
Ribu dobro osušite krpom ili ubrusom, pa je malo iznutra posolite. Isecite pomorandžu i limun na kolutove i napunite ribu voćem, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Umutite tečnost iz konzerviranih leblebija i dodajte so.
Pripremljenu smesu sipajte u pleh za pečenje i položite brancina. Prekrijte i utapkajte s ostatkom smese od soli. Riba mora da bude potpuno prekrivena i takvu je pecite u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Uz pomoć metalnog predmeta razbijte oklop, uklonite so, zalijte maslinovim uljem i poslužite sa krompirom i blitvom.
BONUS VIDEO: Ceca – Dolazak na snimanje Zvezde Granda 15.10.2024.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ:
(Blic)