Login/Registracija

ŽIVEĆE VEČNO KROZ SVOJA DELA: Ovo su velikani od kojih smo se oprostili u 2021. godini

Pred kraj svake godine, sumiraju se utisci iz prethodne i sabiraju se želje za narednu. Nakon neočekivanog šoka koji je zatekao ceo svet 2020. godine, svi se nadali da će ova biti bolja i uspešnija.

Iako je bilo lepih momenata, nažalost bilo je i mnogu tužnih. Velika imena sa naše javne scene su nas napustila zauvek, ali trag koji su ostavili u svojim branšama i našim srcima će ostati večno.


Već u februaru, javnost je zatekla vest o smrti Đorđa Balaševića koji je preminuo u 68. godini. Koliko ga je je javnost volela govori u prilog činjenica da su se u nekoliko gradova ljudi masovno okupljali kako bi mu odali počast.

Muzička legenda, Predrag Živković Tozovac izgubio je bitku sa korona virusom i preminuo u 85. godini. Na večni počinak ispraćen je uz veliki broj kolega i poštovalaca njegove muzike, uz zvuke pesme „Jesen u mom sokaku“ koje je odsvirao Aleksandar Sofronijević.


Naša muzička scena ostala je i bez velikog umetnika Novice Negovanovića legendarnog harmonikaša, kompozitora, pevača i muzičkog urednika koji je iznenada preminuo u 75. godini. 

Poslednje zbogom rekli smo i prvoj velikoj zvezdi Jugoslavije Đorđu Marijanoviću, koji nas je napustio u 90. godini života ostavljajući iza sebe veliki trag.

Nakon teške bolesti, 6. novembra bitku je izgubio Marinko Rokvić

Iza njega je ostao veliki broj hitova: Skitnica, Svađalice moja mala, Potražiću oči zelenije, Zanela me svetla velikog grada, Polomio vetar grane, Da volim drugu ne mogu, Jedina moja, Ti za ljubav nisi rođena kao i mnogi drugi.


Ubrzo nakon Marinka, utihnuo je još jedan slavuj, a ceo region zatekla je vest o smrti Merime Njegomir. Uz zvuke tamburaša i stihove pesme „Slavujev poj“ ispraćena je na večni počinak.

Živeli su živote punim plućima jer su znali da za njih „Nikad nije kasno“. Svoje davno sanjane snove, ostvarili su na Grandovoj velikoj sceni, a onda su nas zauvek napustili i nekadašnji takmičari najpopularnijeg šoua veterana: Kale Dijamant, Božidar Radosavljević, Milorad Pavlović Arsa, Dragan Milojević Japanac i Milan Sretenović Sreta.


Ostali smo i bez dva mlada života koji su učesvovali u „Zvezdama Granda“, učesnika prošle sezone Momira Lukovića i Jasmina Hasića koji je u 36. godini izgubio bitku sa teškom bolešću.


Ove godine ostali smo i bez velikana iz sveta glume uz čije smo filmove i serije odrastali i veselili se. Lane Gutović, Marko Živković, Nenad Nedanović, Vlasta Velisavljević, Mira Furlan i Boris Komnenić živeće zauvek kroz uloge po kojima ćemo ih pamtiti.


Čuveni tekstopisac i hitmejkerka Marina Tucaković preminula nakon duge i teške bolesti, a estrada se i dalje nije pomirila sa njenim odlaskom. Njeni tekstovi obeležili su karijere gotovo svih domaćih pevača, a koji će se sigurno prenositi sa generacije na generaciju.

Sa velikim gubitkom sočila se i Ana Bekuta, kada je ostala bez svoje velike ljubavi Milutina Mrkonjića. Nekadašnji ministar sahranjen je u Aleji zaslužnih građana uz zvuke njegove omiljene pesme „Čubura“ koju je izveo kolega i prijatelj Beki Bekić


Foto: Munja/ Luka/ Eli/ Instagram,
Autor: S. Čumić