Vrhovni sud Austrije potvrdio presudu protiv GSS-a, kompanije povezane sa Telekomom Srbija

Vrhovni sud Austrije potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda protiv platforme GSS Media zbog neovlašćenog emitovanja emisija produkcije Grand nalažući im da nadoknade nastalu štetu.

2518a6518da2f334b70713a41f60b6b56b5c3633

Odbijanjem žalbe GSS Media, kao neosnovane, presuda protiv GSS Media je postala konačna. Naloženo im je da omoguće uvid u finansijske podatke kako bi se utvrdio iznos stečen neovlašćenim emitovanjem, kao i da na svojoj internet stranici objave vest o presudi.

GSS Media je platforma koja pruža mogućnost dijaspori da gledaju kanale iz regiona preko interneta i strateški je partner Telekomove kompanije Go4yu.

Do spora je došlo jer je GSS Media neovlašćeno emitovala najpopularnije Grandove emisije „Zvezde Granda“, „Nikad nije Kasno“ i „Zvezde Granda – Specijal“ na TV Prva. Pošto su se oglušili na sve molbe da se zamrače Grandovi sadržaji i nastavili da krše zakon, Grand je tokom 2018. i 2019. godine, pred Privrednim sudom u Beču vodio postupak protiv te kompanije zbog povrede prava intelektualne svojine.

Prvostepeni postupak pred bečkim sudom je okončan 2019. godine u potpunosti u korist Granda.

Sud je tada utvrdio da je GSS povredio isključiva prava i naložio im da dostave na uvid finansijske podatke kako bi se odmerila adekvatnu naknada koju treba da isplate Grandu. GSS je podneo žalbu na prvostepenu presudu, a u međuvremenu nastavio da povređuje prava Granda, potpunosti ignorišući instrukcije prvostepenog suda. Apelacioni sud u Beču je u junu ove godine odbacio tu žalbu i potvrdio presudu protiv GSS-a, čime je postupak pravosnažno okončan.

Imajući u vidu da ova kompanija nije postupila po naređenju suda da dostavi finansijske podatke, Grand je pokrenuo postupak prinudnog izvršenja a sud je naložio GSS-u da bez odlaganja plati sve iznose i dostavi sve dokumente, uz plaćanje penala za svaki dan kašnjenja.

Dodatno, kako je GSS na svojoj internet stranici nastavio da nudi i reklamira Go4You platformu putem koje se i nakon presude neovlašćeno reemitovale Grandove emisije, sud ih je kaznio za ponovljenu povredu prava.

Autor: Grand.Online