Login/Registracija

U Novom Sadu svečano otvoren prvi „Fashion week“ posle korone (FOTO)

Na platou ispred Kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, jednom od prostora koji će biti deo manifestacije Evropska prestonica kulture 2021, sinoć je svečano otvoren 14. “Serbia Fashion Week”, jednina licencirana nedelja mode u našij zemlji.

Nacionalna nedelja mode prvobitno je bila planirana za april, ali je zbog pandemije otkazana zbog pandemije, kao sve manifestacije širom planete. Kada su počeli da se stiču uslovi za to, slične manifestacije širom sveta odlučile su da organizuju online izdanje, a menadžment SFW doneo je odluku da uz poštovanje svih mera opreza i prevencije protiv koronavirusa organizuje specijalno izdanje na tradicionalan način, čiji program je u potpunosti prilagođen situaciji.

“Prethodnih tri meseca dobila sam mnoštvo mejlova od predsednika Fashion Weekova širom Evrope i Azije sa pitanjem – šta ćemo mi uraditi u novonastaloj situaciji, da bi i oni učinili isto. Mi smo ih malo držali u neizvesnosti, tako da su neki od njih organizovali online izdanja, a mi smo doneli odluku da to uradimo na tradicionalan način, tako da je ovo specijalno izdanje SFW ujedno i prvi Fashion Week u Evropi posle karantina zbog pandemije koronavirusa. U vremenu izolacije kreativnost je eksplodirala, tako da smo na konkurs Fashion Talent Designers Competition i European Fashion Talent Designers Competition dobili mnogo kvalitetnih radova studenata, mladih dizajnera”, rekla je predsednica “Serbia Fashion Weeka” Svetlana Horvat dodajući da je ponosna što je naša nacionalna nedelja mode za kratko vreme postala peta po veličini nedelja mode u Evropi i prva u Istočnoj Evropi.

Pre nego što su pogledali izložbu mladih dizajnera, posetioci su imali priliku da uživaju u modno umetničkom performansu koji je pripremila arheolog i modni dizajner Jelena Malešević koja je tehnikom “body paint” oslikala tela prvaka baleta Dejana Kolarova i balerine Tamare Pjević. Praćeni zvucima gonga, za kojim je bila Sandra Lukić, ovaj baletski par izveo je jedinstvenu koreografiju pripremljenu specijalno za ovu priliku. Performans inspirisan vinčanskom kulturom najavio je da će naša nacionalna nedelja mode tokom cele naredne godine biti u znaku vinčanskog pisma i ove drevne kulture, što je ujedno jedna od tema projekta Evropska prestonica kulture 2021, čiji je “Serbia Fashion Week” sastavni deo.

Foto: Svetlana Braun/ Srđan Aleksić,
Autor: A. B.