Login/Registracija

„Snaći će se Srbi, koji smo ku**c ratovali“: Posle obrade Šabanovog hita podigli prašinu na Evroviziji: Ko je zapravo LET 3?

let 1

Bend koji je svojevremeno obradio hit Šabana Šaulića “Dođi da ostarimo zajedno”, riječki sastav “Let 3” predstavnici su Hrvatske na Evroviziji, a svojim kontroverznim nastupom i pesmom „Mama ŠČ“ osvojili su gledaoce širom starog kontinenta i plasirali su se u finale najvećeg muzičkog takmičenja na planeti.

Pesma Mama ŠČ” izazvala je brojne oprečne komentare i u samoj Hrvatskoj, a stihovi “Mama kupila traktora, mama ljubila morona” malo koga su ostavili ravnodušnim, a danas svi se pitaju ko su zapravo momci koji čine grupu.

Screenshot 2023 05 10 191242

Rok sastav iz Rijeke decenijama je prisutan na sceni, a svojim neobičnim performansima, ali i stavovima u najmanju ruku je privlačio pažnju.

Njihov najpoznatiji album “Bombardiranje Srbije i Čačka” imao je niz društvenih kritika, a pesma koja je bila veliki hit jeste “Dijete u vremenu”, kao i obrada numere Šabana Šaulića “Dođi da ostarimo zajedno”.

e9cc83faef455bf19755a8cf74f6a0d534b4c96e

Mnogi muzički kritičari ocenili su ovu obradu jednom od najboljih izvedbi neke narodne pesme u rok maniru.

O tome kako su došli na tu ideju govorili su ranije frontmeni benda, pevač Zoran Prodanović Prlja kao i basista i pevač Damir Martinović Mrle.

-Obožavamo mešanje, ljudi, dobara, stilova, žanrova, droge, kostima… Ta pesma bila je jedna od uvršćenih na album „Bombardiranje Srbije i Čačka“, na kojem smo htjeli izmiješati i neke nespojive stvari, da dođemo do bizarnog, šaljivog, psihodeličnog i blesavog. Pre svega mi se tako zabavljamo, a i da vidimo kako ljudi reagiraju na to. Kao kada bismo isprobali delovanje novog tamjana u crkvi -rekao je Mrle.

let 2

Frontmen grupe Zoran Prodanović Prlja pojasnio je pre nekoliko godina i zašto su se odlučili za ovu obradu:

-Bila je to moja ideja. Kad sam služio JNA u Zrenjaninu 1984. godine ta folk muzika je svirala sa svih zvučnika u kasarni, pa su mi neke pesme ostale u glavi. Ta Šabanova, to je dobra pesma. Mi je danas izvodimo kao da je naša i mogu ti reći da na koncertima to šljaka.

Screenshot 2023 05 10 191229

Na pitanje da li je ikada saznao kakva je Šabanova reakcija na obradu, sviđa li mu se to što ste mu napravili s pesmom, Prlja je 2017. godine rekao:

-Ne znam konkretno njegovu reakciju, ali znam reakcije nekih kritičara iz Srbije, poput Petra Janjatovića. S obzirom da je Šaban ćelav i da nosi periku, on je rekao da će mu ponovo narasti kosa kad čuje našu verziju.

O tome da li i koliko očekuju glasova sa Balkana Mrle je dao svoj sud pre odlaska u Liverpul.

-Nadamo se da ćemo od Srbije dobiti i više od maksimalnih 12 bodova. Snaći će se Srbi pa će nam onako, po srpski, darežljivo, tutnuti i 14, 15 bodova, jer inače za koji smo *urac ratovali. Imamo sreću da za nas pobeda na Evroviziji, sama za sebe, nema smisla – rekao je Mrle pre odlaska u Liverpul i početka međunarodne karijere njihove poslednje pesme “Mama šć”.

let 3

Inače sastav “Let 3” je od početka delovanja pratila posebna pažnja onoga dela rok poklonika koji su odmah bili očarani bitnim kvalitetima Riječana, a javnost je postajala svesnija da oni nisu samo bizarni i bučni čudaci već prvorazredna rok atrakcija i unikatna umetnička pojava.

Njihova medijska pojvljivanja uvek su bila praćena specifičnim humorom i osećajem za bizarno. Tako su između ostalog još 2001. godine donirali spomenik lascivnog naziva Babin kurac”. Spomenik je visok četiri metra i napravljen od bronze, a otkriven je u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Ljubljani.

Screenshot 2023 05 10 191821

Na velikoj evrovizijskoj sceni u Liverpulu Let 3 je završio nastup u rublju – gaćama. Dokle li može “Let 3” da se popne na finalnoj lestvici u završnoj večeri?

To je Mrle objasnio dan nakon prolaska u finale, naročito što su mnogi komentarisali da je pevač imao tremu tokom nastupa u Liverpulu.

-To je još jedan od problema oko kojeg moramo nešto poduzeti. U dvorani smo podijeljeni u male sobe za svakog izvođača i tu stalno radi ta neka ventilacija. Zrak je užasno suh, on se zapravo prehladio. Kaže da je shvatio da se prehladio kad je izašao na pozornicu. Ima neku hunjavicu. Morat ćemo smisliti nešto, ne možemo biti u toj sobi cijeli dan, a ne možemo ni vani biti jer je kiša, a i jer su mjere sigurnosti takve da jednom kad uđeš ti se ne da više izlaziti – rekao je Mrle u svom stilu.

Kako zvuči izvođenje Šabanovog hita u obradi sastava „Let 3“ pogledajte u videu:

Foto: Z.K.Munja/Printscreen Youtube,
Autor: A.Dačić