Login/Registracija

Slavlje u domu Tamare Todevske: „Desilo se spontano, neočekivano, ništa nisam forsirala“ (VIDEO)

Regionalna zvezda i jedna od najpoznatijih pop pevačica Severne Makedonije, Tamara Todevska, krenula je sa slavljem – dvadeset godina je prošlo otkako je izdala prvi regionalni hit „1003“.

Početak velike godišnjice obeležava novom snažnom pesmom „Niagara“, za koji je upravo izdala i videospot, a onda će nastaviti koncertnom turnejom od rodnog Skoplja, prema BiH i Srbije do Hrvatske i Slovenije, da prenese sve poruke svoje muzike. 

Uvek postoji rešenje i važno je ići napred, to je glavna poruka „Niagare“ koja je inspirisana našom svakodnevnom borbom. Pesma je za sve ljude koji su se nekad osetili ranjeno, razočarano ili bili nepravedno etiketirani. Često smo u tom „kavezu“ zarobljeni u vlastitim mislima i strahovima i to stanje nas tera da budemo destruktivni, ljuti, ali iz tog lavirinta možemo izaći! Ja u takvim situacijama energiju i snagu vučem iz podrške bližnjih porodice, dece, publike. Podrška svih dragih ljudi je uvek potrebna u životu – rekla je makedonska pop pevačica koja se prvi put u bogatoj karijeri pojavljuje i kao autorka pesme, u saradnji sa Lazarom Cvetkoskim.

Prvi su stihovi nastali sasvim spontano, neočekivano. Ništa ne forsiram, dobila sam inspiraciju i počela da pišem, onda sam nastavila sa saradnikom i prijateljem Lazom. Mislim da smo napravili jako dobar muzički proizvod – govori Tamara i ne isključuje da se i u budućim pesmama pojavi kao autorka teksta, ali i muzike.

Prva asocijacija na naziv pesme reka je u Severnoj Americi, no koje je njeno značenje u pesmi?
Nijagara su i ljudske suze, od tuge ili sreće. Nijagara su i loši i dobri trenuci koje smo svi imali na pretek – objašnjava umetnica čija se snažna vokalna interpretacija savršeno spaja s upečatljivim videospotom koji na dinamičan način predstavlja priču pesme.

Tamara igra nekoliko uloga koje su odraz raznih emotivnih stanja. Vodeća i najprodavanija pop zvezda u Severnoj Makedoniji teško da je i mogla izbeći uspešnu karijeru, rođena je u uglednoj muzičkoj porodici.

Otac Velko bio je profesor u muzičkoj školi, a majka Brana operska pevačica. Upravo je majka imala najsnažniji uticaj na Tamarinu specifičnu i često hvaljenu vokalnu interpretaciju – otkrila je Tamara svojevremeno.

Prvi je put nastupala sa šest godina, a u karijeri i životu imala je uvek i podršku starije sestre Tijane Dapčević, s kojom je više puta i sarađivala, a zajedno su snimile duet „Igra luda“ davne 1997.

Potom je 2003. izdala hit singl „1003“, koji je na festivalu u Budvi osvojio drugi mesto. Uspeh te pesme doveo je i do snimanja debitantskog albuma „Sino“. Drugi album „Eden den“ zapečatio je zvezdani status, kao i njen prvi koncert u skopskoj Areni Boris Trajkovski koji se i danas pamti.

Dobitnica je više muzičkih festivala, kao i nagrada za najbolje pesme i ženski vokal, ali u istoriju svoje države zlatnim slovima upisala se na Euroviziji. Na Izboru za pesmu Eurovizije nastupila je četiri puta, dvaput u delegacijama drugih saradnika, a 2008. i 2019. kao glavni izvođač. Upravo je u Tel Avivu pre četiri godine s pesmom „Proud“ trijumfovala i ostvarila najbolji rezultat Severne Makedonije u istorij takmičenja u finalu je bila prva prema ocenama žirija, a u sveukupnom poretku, nakon prebrojavanja glasova evropske publike, završila je na visokom sedmom mestu.

„Proud“ ima posebno mesto u mojoj karijeri, ali i životu. To je kruna dugog rada i potvrda je ozbiljnog pristupa i kvalitetnog proizvoda. Nezaboravno iskustvo, energija i emocija koju želim da oseti svaki umetnik – rekla je Tamara i odgovorila na pitanje da li bi opet učestvovala na Evroviziji?

Prepuštam mesto drugima s istinskom željom da nadmaše uspeh „Prouda“. No, nikad ne reci nikad. Ovo je život, sve je moguće –kaže Tamara i otkriva ko joj je favorit ove godine na prestižnom muzičkom festivalu.

Nemam favorita, ali srećna sam što se Loreen vratila 11 godina otkako je pobedila s pesmom „Euphoria“. Ona je super, a i nova pjesma „Tattoo“ je jedinstvena i baš u njenom stilu… Ima svoju autentičnost, viziju i super je za tu scenu – rekla je Todevska i dodala:

Italija opet ima dobru pjesmu i vidim da se mnogima sviđa. Biće zanimljivo – uverena je Tamara, koja je u srećnom braku već sedam godina s bivšim košarkašem Aleksandrom Dimitrovskim, s kojim ima ćerku Hanu i sina Darena, a da li su deca nasledila muzikalnost od nje?

Moja Hana već je nastupila na prošlogodišnjem izdanju najpoznatijeg makedonskog dečijeg festivala Zlatni slavuj. Voli da peva i pleše. Daren također voli muziku i želi da svira gitaru. Međutim, neću insistirati niti pritiskati. Najbolje je da sami jednom odluče što žele, a ja ću ih podržavati na svakom koraku – ističe Tamara koja nakon „Niagare“ nastavlja stvarati nove pesme.Foto: Arhiva,
Autor: I.Grk