Login/Registracija

PRVI BOŽIĆ BEZ OCA: Nikola Rokvić o Marinku i kako provodi praznik

Pevač Nikola Rokvić Božić će provesti u krugu porodice, a ovo je prvi praznik koji slavi bez oca Marinka koji je preminuo 6. novembra 2021. godine.

Nikola je ispričao kako on sa porodicom proslavlja Božić i koje običaje uvek ispoštuju.

– Jedne godine budemo u Novom Sadu, pa druge u Beogradu. Volimo da bude što više dece, lomi se česnica, izvlači se novčić da vidimo kome će biti naklonjena godina. Poštujemo dosta lepih običaja. Naravno, prvenstveno osnov svega je liturgija, tako da porodično ujutru idemo u crkvu i onda se okupljamo i radujemo se prazniku i životu – kaže pevač.

Nikola je otkrio i kada je imao prvi nastup nakon očeve smrti i da li mu je bilo teško da zapeva.

 – Prvih četrdeset dana nisam pevao, posle toga mi se javila želja da pustim glas. Znam da bi Marinko voleo da mi pevamo, to je i naš posao, ali i zbog emocija koje doživljavamo tokom pevanja, a koje su posebne. Pogotovo pevanje njegovih pesama mi donosi i radost i tugu i neko duhovno ispunjenje. Volim da slušam njegove pesme, ali i da ih pevam. Uz njih mi je nekako bliži. U novogodišnjem programu RTS mi je bilo baš teško, prvi put smo Marko i ja pevali, i to pet njegovih pesama. To mi je bilo, uh, grlo mi se steglo. Baš težak osećaj, jer smo svake godine zajedno snimali. Eto, prvi put bez njega, još njegove pesme, taj trenutak mi je bio najteži što se tiče pevanja posle Marinkove smrti – rekao je on za Kurir.

On kaže da mu je posebno teško bilo saopštiti deci da dedu više neće viđati.

– Kad sam im saopštio, Leona se rasplakala i pitala: „Tata, da li to znači da dedu više neću nikada videti?“ Rekao sam joj da je deda na nebu i da je gleda. Pošto boga zove Amin, pitala me je da li je gore kod Amina, rekao sam joj da jeste, a ona je rekla da se onda ne brine za njega. Despot se iznervirao što je deda umro i onda je rekao da će biti naučnik, da će pronaći lek protiv smrti i da će vratiti svog dedu. Simke je još mali i s vremena na vreme pita: „Tata, a što je deda umro?“ – priča on.

Pevač ističe da se trudi da svoju decu nauči pravim vrednostima i da mu to polazi za rukom:

– Naravno, onim najbitnijim stvarima, da poštuju drugog, da vole sve ljude, da ih ne dele, već da ih spajaju, da pomažu slabijima, da imaju empatiju prema siromašnima, bolesnima, da uvek budu tu da pomognu drugome. Da u svemu pokušaju da nađu nešto lepo. Hvala bogu, kao sunđeri su i sve upijaju.

Foto: Instagram,
Autor: D. Bukovčić