„PLAKALA SAM OD ŠOKA“ Čuveni kompozitor napustio Nedu zbog jednog postupka, svi je osudili: „JE L’ VIDIŠ ŠTA SI URADILA?“

NEDA UKRADEN ZGS SNIMANJE 02112022 FOTO MUNJA 31 ok

Neda Ukraden nedavno je objavila knjigu „Zora je svanula“ koja se temelji na njenom privatnom životu i bogatoj karijeri. Mnogi su je osudili jer je javno otkrila mnoge detalje iz svog ljubavnog života, a sad je ogolila dušu i otkrila da je zbog jednog dela njene knjige ponovo bila u suzama.

Iako ne zaplače baš često, pišući knjigu rasplakala se zbog uspomena na Rajka Dujmića, frotnmena „Novih fosila“ i kompozitora sa kojim je svojevremeno, prilikom nastanka pesme „Zora je“ imala verbalni okrušaj.

-Plače se obično zbog nekih rastanaka, ali ja sam plakala ponovo kada se setila momenta kada sam otišla u Ljubljanu da snimim pesmu „Zora je svanula“– rekla je Neda, pa ispričala kako je tada okupila saradnike iz Beograda, Ljubljanje, Sarajeva, ali njen susret sa Rajkom tada nije prošao baš slavno.

-Očekuje se izlazak moje ploče u novembru, to je trebalo da bude prava bomba i ja odlazim u Ljubljanu da snimim LP ploču. Rajko Dujmić, inače aranžer i producent svih pesama i kompizotor pet, me čeka u studiju i ja ga pitam ga koju ćemo kao da snimamo prvu, on kao ‘Kaj god, ajde onu Zora je’, to je kao bez veze. Rek’o meni se ta pesma sviđa, a on mi odgovori ‘Koja pesma od tri akorda?’. I ja uđem u studio, stavim slušalice, stanem pred mikrofon i pušta on meni matricu i ja ga pitam što je takva matrica i da li će biti još nešto snimljeno… – priča Neda sa setom.

Kažem mu da mi se nešto ne sviđa, nekako je praznjikavo, pogrešan ritam, ne čujem tu pesmu tako, a on na sve to kaže ‘Molim, ne sviđa ti se pesma, ne sviđa ti se aranžman? Hvala lepo, ja odlazim iz ovog projekta i to bi bilo to’. Stisnu čovek dugme, premota traku, zahvali se kroz staklo i kaže ‘To bi bilo to od mene’. Ja u šoku, stojim iza zatvorenih vrata i vidim čovek izlazi iz studija. Ja u čudu, šokirana počnem da plačem – ispričala je Neda i dodala da ju je tada Đorđe Novković, inače autor pesme „Zora je svanula“, izgrdio.

VESNA MILANOVIC I NEDA UKRADEN ZGS SNIMANJE 02112022 FOTO MUNJA 1

-Kaže on meni ‘Jao Nedo, je l’ si videla šta si sad uradila?‘, pa rek’o ‘Je l’ ja nemam pravo ništa da kažem, nemam pravo glasa, je l’ se to radi o mojom pesmi i meni ili nekom petom? Odemo mi za Zagreb i ne znamo šta ćemo sad. Nemamo pet pesama, jer ovaj odnese sve, aranžmane, matrice, sve – priča Neda i nastavlja:

Posle tri meseca razmišljanja, dilema, trilema, javljaju meni da je došao novi producent i da je snimio „Zora je svanula“ i da ću biti šokirana. Odem ja za Zagreb, počinjem da pevam i počinjem da plačem.

Ipak, koliko god da susret i rad u studiju nije bio baš najsjaniji, Neda i dan danas čuva divne uspomene na poznatog kompizitora i producenta.

– Nije se nikad izvinio, on nije takav čovek. Veliki je emotivac, ali je jednostavno takav je prgav čovek, svoj. Mi smo posle sarađivali, on je mene obožavao. Posle nesretnog rata i kad je prestala ta komunikacija, sreli smo i rekao mi je ‘Znaš šta stara, ja sam snimio sa novom pevačicom „Oči tvoje govore“, ali sam je terao stotinu puta da bar malo bude Neda Ukraden, ali nisam uspeo. I zato si ti jedinstvena i zato se mi svađamo stalno’ -ispričala je Neda u emisiji „Zvezde Granda Specijal“.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: I. Ankić