Pevač na IVICI SMRTI: „Ketoni su mi pojeli mišiće, izgubio sam 23 kilograma“

IMG 6075

Nakon trogodišnje diskografske pauze, Nihad Fetić, poznatiji kao Hakala, na veliku radost publike vratio se na muzičku scenu. Iako je nakon objavljivanja novog singla sve delovalo idilično, pevač je prolazio pravu životnu agoniju.

– Dobro sam sada, polako se vraćam na stare staze, ali bilo je baš, baš nezgodno. Takozvani „ketoni u urinu“ su mi jednostavno „pojeli“ sve mišiće u rukama i nogama“. Kada sam saznao dijagnozu palo je i moje psihičko raspoloženje, bio sam baš depresivan, jer sam samo nekoliko dana pre toga bio aktivan, igrao fudbal, a onda sam jednostavno postao nepokretan. Kada je čovek nepokretan onda mu svašta prolazi kroz glavu. Čak su neki doktori rekli mojoj supruzi da obavezno moram da vadim krv i testiram tumorske markere, jer su sumnjali i na ono najgore. Ali, Bogu hvala, nije bilo to što su mislili. Ja sam dva meseca bio nepokretan, ali moja supruga je 24 sata bila pored mene, negovala me. Da nije nje bilo ko zna šta bi bilo sa mnom– priznao je Nihad.

Kažu da kada bolest zahvati, pesma utihne, a to je na žalost osetio i Nihad.

Eto, baš je to tako bilo kod mene. Supruga me bezbroj puta molila da joj nešto zapevam, da pustim glas, ali nisam mogao. Bio sam bliže plaču, nego pesmi. Početkom septembra sam oboleo, a tek sam 5. novembra imao nastup. I bilo je zaista sve u redu, mogao sam da stojim na nogama, glas me dobro služio. Umor nisam osetio kojeg sam imao pre toga. Moj zadnji nastup pre bolesti je bio 9. septembra u Velikoj Kladuši na jednom rođendanu. Tada sam morao da se držim za sto da ne padnem. Na nama pevačima je zvono da smo prevaranti, da lažemo, a tu sam otišao samo da ispoštujem čoveka, da vidi da mi nije dobro. Tri puta sam se presvlačio, nenormalno sam se znojio, a posle toga sam jednostavno pao na bolesničku postelju.

IMG 6117

Inače, malo ko zjna da pevač već godinama unazad boluje od hroničnog dijabetesa koji je bio glavni uzrok što se našao na ivici smrti.

-Da, glavni uzrok je šećerna bolest. Doktori su mi rekli da te ketone obično dobijaju dijabetičari i žene u trudnoći. Žene u trudnoći gledaju da se održe dobro, da se ne udebalju i da koliko toliko održe liniju. Pre toga sam u Nemačkoj dobio neki drugi insulin jer sam imao 99 kilograma, a izgleda da sam njega previše dobio i da mi je odmogao. Prepisali su mi preveliku dozu, onda sam izgubio 23 kilograma, želudac mi je jednostavno stao, prestao obavljati svoju funkciju, punih deset dana nisam išao u toalet. Unesem dva zalogaja u organizam, i odmah budem sit. Naglo mršanje dovelo je do pojave tih ketona. Uglavnom, dijabetes je glavni uzrok– ispričao je za Express.ba.

Foto: Z. K. Munja,
Autor: J. Jović