Login/Registracija

PEVAČ ANĐEOSKOG GLASA NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJEN: Danas je 15 godina od tragične smrti Tošeta Proeskog

Legendarni pevač Todor Toše Proeski ostavio je veliki trag u domaćoj muzici, govorili su da ima anđeoski glas, a njegove pesme su i danas, 15 godina nakon njegove pogibije, mnogima omiljene.

Popularnost i uspešnu karijeru izgradio je samo uz pomoć neverovatnog muzičkog talenta koji je posedovao, a vest o njegovoj smrti na današnji dan te 2007. godine rasplakala je ceo region.

Od talentovanog dečaka, do najveće zvezde na Balkanu

Toše Proeski rođen je u Prilepu 25. januara 1981. godine, a odrastao je u Kruševu u Makedoniji. Toše je bio cincarskog porekla, a njegovo prezime je nekada glasilo Proja.

Odmalena je pevao u školskom horu, a prvi javni nastup imao je sa samo 12 godina na festivalu dečjih pesama “Zlatno slavejče”. Međutim, njegova karijera otpočela je nešto kasnije i to Tošetovim učešćem na tinejdžerskom muzičkom festivalu Melfest na kom je trijumfovao otpevavši numeru “Yesterday” od Bitlsa.

Svoj prvi album Toše je snimio 1999. godine, zove se “Nekade vo nokta” i izdat je u 60.000 primeraka. Već naredne godine objavljuje svoj drugi studijski album “Sinot božji”. Nakon toga su se pesme i albumi samo nizali, a svaki naredni privukao je veću pažnju od prethodnog. Tokom života je izdao još pet albuma a to su: “Ako me pogledaš u oči”, “Dan za nas”, “Pratim te”, “Božilak” i “Igra bez granica”.

Posthumno je objavljen Tošetov prvi album na engleskom jeziku “The hardest thing”, kao i pesma “Još uvek sanjam da smo zajedno”.

Zanimljivo je to da je Toše Proeski prvi pobednik ikada na festivalu “Beovizija”. On je odneo pobedu nakon izvođenja svog vanvremenskog hita “Čija si”, koji se i danas može čuti na radiju, televiziji, ali i na svirkama u raznim barovima širom Balkana. Proeski je naredne godine predstavljao Makedoniju na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi, na Pesmi Evrovizije. Predstavio se sa numerom “Life”, a iako nije postigao dobar plasman u finalu, mnogi su bili oduševljeni njegovim glasom. Te godine je predstavnik Srbije Željko Joksimović zauzeo drugo mesto, dok je ukrajinska predstavnica Ruslana osvojila prvo.

Pored pesme “Čija si”, najpoznatije Tošetove numere su “Tajno moja”, “Vo kosi da ti spijam”, “Ako me pogledaš u oči”, “Soba za tugu”, “Ko ti to grize obraze”, “Srce nije kamen”, “Volim osmeh tvoj”, duet sa Tonijem Cetinskim “Lagala nas mala”, kao i mnoge druge.

Mnogi su govorili da je on tokom svoje kratke kerijere snimio onoliko hitova koliko neki drugi izvođači snime za 20, 30 i više godina karijere. Baš zbog svega toga, Toše je tokom života dobio veliki broj nagrada i priznanja, piše Nova.rs

Tragična smrt

Tošetova prerana smrt je sve njegove prijatelje, obožavaoce, članove porodice, kolege, pa čak i one koji nisu slušali njegovu muziku, ostavila u suzama, a čini se da narod ni dan-danas ne može da preboli njegov odlazak. U trenutku smrti imao je samo 26 godina.

Pevač anđeoskog glasa, kako su ga mnogi zvali, preminuo je nakon teške saobraćajne nesreće. Tragedija se dogodila na autoputu Zagreb-Lipovac kod Nove Gradiške, tog 16. oktobra 2007. godine.

Toše Proeski je tada putovao u Hrvatsku zbog poslovnih obaveza, a u trenutku nesreće spavao je na mestu suvozača. Kada je vozilo u kom je Proeski bio udarilo u kamion u njemu su se pored njega nalazili i vozač Georgij Georgijevski, kao i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Vozač je imao teže telesne povrede, menadžerka lakše, a veruje se da je Toše preminuo na licu mesta od siline udarca.

Dan nakon njegove smrti proglašen je Dan žalosti u Makedoniji, a pevač je sahranjen u Kruševu. Njegovi roditelji nikada se nisu oglasili nakon njegove smrti, a dugo su na porodičnoj kući držali veliku Tošetovu sliku.

Najveća podrška

U trenutku nesreće je na zadnjem sedištu sedela i spavala Tošetova menadžerka Ljiljana Petrović. Pisalo se o tome da mu je ona bila i najveća podrška, a tome svedoči i činjenica da se nakon pevačeve tragične smrti ona potpuno povukla iz javnog života. Nikada nije prebolela pevačev odlazak, a odmah nakon Tošetove sahrane se vratila u rodni Niš.

Nešto kasnije počela je da se bavi uzgojem lavande i danas ima plantaže zbog kojih se jednom prilikom pojavila na televiziji. Nakon pitanja voditelja o tome da li je u tom poslu našla mir, Ljiljana je odgovorila: –Nisam očekivala ovo pitanje. Ne možeš nikad da nađeš mir. Možeš da naučiš da se nosiš s tim-.

Poslednji intervju Tošeta Proeskog

Veče pre nego što je krenuo na svoj poslednji put, Toše Proeski je gostovao u emisiji “Vrteleška”. To je bio poslednji intervju koji je dao, a baš tokom tog razgovora osvrnuo se na svoju ogromnu slavu na Balkanu. Naime, voditeljka je upitala Proeskog da li ponekad želi da se skloni od svega.

-Želim, ali ne mogu. Mašinerija me stavila, kako to kažu, ‘u bubanj’ i gotovo. Nema vraćanja nazad. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakovanja… Sve mi je ‘dovde’. Ne mogu da budem sam, ne mogu sam da odem na kafu i u prodavnicu. Ne mogu, a želim. Pre desetak dana sam šetao ispred izloga i tada sam shvatio da 6-7 godina nisam izašao tek tako, prošetao gradom i rekao sebi – Ovo mi se dopada, ući ću da kupim.To mi se nije desilo u poslednjih sedam godina. Misliš da to ne želim? Želim, baš kao i svi normalni ljudi– rekao je Toše Proeski, a ove njegove reči mnogi su protumačili kao neko predskazanje i oproštaj.

Foto: Instagram,
Autor: B.Stuparušić