Login/Registracija

Ovo je čuveni SENDVIČ OD 3 SASTOJKA koji je kraljica Elizabeta jela svaki dan

Svaki dan od svoje pete godine života, što je 91 godina ukupno, kraljica Elizabeta jela je takozvani penny sendvič. Pravio se od svega tri sastojka – hleba, džema od jagoda i maslaca.

I to ne bilo kakvog džema, već domaćeg koji se kuvao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoral, u kom je i umrla.

Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija. Kraljica nije bila veliki gurman, ali imala je listu hrane koju je jako volela.

Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, kaže stara izreka. Ipak, čini se da britanska kraljica nije volela kraljevski, već vrlo jednostavan doručak. Kajgana, žitarice s hladnim mlekom ili dimljeni losos bila su tri jela koja je rado i veoma često jela za doručak.

Međutim, pre doručka prva je na redu bila šoljica Earl Grey čaja sa čajnim kolačićima, to jest keksićima.

Kraljica je voljela da popije piće pre ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) sa kriškom limuna i puno leda.

Kada su u pitanju slarkiši, čokolada je bila jedan od kraljičinih najdražih sastojaka u dezertima, a često je upravo čokoladna torta bila zvezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.

Kada bi večerala sama, volela da jede ribu sa povrćem i salatom. Nije bila ljubiteljka krompira, pirinča i testenine, a lagana riba s povrćem bila joj je idealan obrok.

Naravno i voće je uvek bilo na meniju, a mango je sigurno bilo ono omiljeno! Uživala je u ovoj tropskoj voćki i uvek je bilo zaliha u njenom frižideru. Čak je, tvrdi njen bivši kuvar, uvek zahtevala da zna kakvo je stanje sa mangom – koliko ga još ima i treba li da se naruči nova tura, prenosi Zadovoljna.rs.

Foto: Pixabay/ Printscreen,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs