Orkestar Bobana i Marka Markovića obećava ODLIČAN PROVOD NA FESTIVALU TRUBE U GUČI

Jedan od najpopularnijih muzičara današnjice i miljenik publike u Guči, Boban Marković, na oduševljenje mnogih, potvrdio je svoje učešće na 61. Dragačevskom saboru trube, koji se održava od 05. do 07. avgusta. Muzičar svetskog renomea, čije je numere emitovao i čuveni BBC, i dobitnih brojnih domaćih i inostranih priznanja, nastupiće poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 07. avgusta.

71d22b914ac9b83a89a927021e717abb6e2b1fa0

Marković je svoje prve muzičke korake napravio u ranom detinjstvu, da bi sa samo 16 godina profesionalno počeo da se bavi trubom. Sa svega 20 godina formira orkestar, koji nosi njegovo ime – „Trubački orkestar Bobana Markovića“, kada beleži svoje prvo učešće na čuvenom Dragačevskom saboru trubača u Guči. Samo četiri godine je bilo potrebno da Marković sa svojim orkestrom osvoji svoju prvu nagradu, nakon čega je nastavio da niže uspehe, postajući najnagrađivaniji orkestar Sabora.

Poslednji njegov nastup u takmičarkom delu festivala u Guči ostao je upamćen po virtuoznom izvođenju čuvene numere iz TV Serije „Otpisani“, umesto pobedničke, kako nalažu propozicije pomenute manifestacije. Nakon toga, Marković se okreće internacionalnoj karijeri, nastupajući na brojnim festivalima. I danas se priča o euforiji koja je zavladala među publikom na čuvenom Szigetu, tolikoj da je nastup planetarno popularnog liverpulskog Oasis-a morao da sačeka da orkestar Markovića, po želji prisutnih, izađe na bis po ko zna koji put.

4ad389f7ed79e18b4593722c130b23c4b2af4df2

Posebno se istakao u saradnji sa poznatim srpskim rediteljem Emirom Kusturicom i kompozitorom Goranom Bregovićem, te je njegov orkestar bio angažovan za rad na muzici kultnih filmova „Arizona dream“ i „Underground“. Boban Marković takođe je postao poznat po izvođenju hitova „Mesečina“ i „Kalašnjikov“, bez kojih je danas teško zamisliti njegov nastup.

Pre deset godina orkestru se pridružio njegov sin Marko, a ubrzo nakon toga ovaj muzički sastav dobija novo ime – „Trubački orkestar Bobana i Marka Markovića“, koji nastavlja da niže zapažene uspehe na međunarodnoj muzičkoj sceni. Album „Gipsy Manifesto“ iz 2013. godine izabran je za najbolji album te godine od strane američkog sajta worldmusiccentral, dok ga je čuveni muzički magazin „Songlines“ uvrstio u listu od 50 najvećih svetskih instrumentalista, među kojima je Boban jedini trubač na ovoj listi.

Godine 2006. godine Marković je proglašen za „Ambasadora Guče“. Pored Markovića, na ovogodišnjem Saboru nastupiće još i trubački orkestar Dejana Jevđića, Dejan Petrović Big Band, kao i Danica Crnogorčević sa bendom. Posetioci će imati priliku da uživaju i u prepoznatljivim zvukovima Big Benda, orkestra RTS-a, čiji je nastup, uz trubački orkestar Ekrema Mamutovića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, rezervisan za subotu. Poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala biće i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom. Za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju Festivala zadužen je SKYMUSIC.

Foto: KC Guča,
Autor: G. Online