61. Dragačevski sabor trubača u Guči: POČELA NAJVEĆA TRUBAČKA MANIFESTACIJAna svetu

61. Dragačevski sabor trubača svečano je otvoren kod Spomenika trubaču u centru Guče, prangijama i podizanjem saborske zastave u prisustvu predsednika opštine Lučani Milivoja Dolovića, direktora Kulturnog Centra “Guča” Zorana Pantelića, domaćina ovogdodišnjeg sabora proslavljenog sportiste Radmila Mišovića, i muzičkog urednika Sabora, višestruko nagrađivanog majstora trube, Dejana Lazarevića.

0a83be6826d8f08c99aae37a4b7154ee2a67fce1

Direktor Kulturnog centra “Guča” zahvalio se učesnicima, organizatorima i posetiocima i naglasio da se ova manifestacija mora vratiti svojim korenima, kako bi opstala kroz budućnost.

“Opstanak Dragačevskog sabora zavisi od svih nas. Podsećamo da je ova manifestacija počela kao takmičenje samo četiri trubačka orkestra, da bi danas predstavljala najveći festival trube na svetu. U tom smeru moramo da nastavimo i ubuduće, da negujemo ovaj duh, zajedništvo i enegiju po kojoj je Guča nadaleko poznata“ – rekao je Pantelić i dodao: “Radili smo iscrpno na kreiranju programa, uveli smo nove sadržaje, pa će posetioci biti u mogućnosti da pored zvuka trube i bogatog muzičkog programa uživaju u drugim sadržajima poput izložbi, sajma knjiga, nastupima kulturno-umetničkih društava i slično”.

Direktor Kulturnog centra uručio je priznanje ovogodišnjem domaćinu, Radmilu Mišoviću, koji se prihvatio ove važne uloge i zahvalio na poverenju koje mu je ukazano. Mišović je ukazao na bitnost ulaganja u ovakve događaje:
„Važno je prepoznati značaj Sabora, koji je zasnovan na istoriji i dugoj tradiciji, koj traje više od šest decenija. Pristao sam da prihvatim ovu važnu ulogu kako bih učestvovao u očuvanju kulturnog nasleđa ove manifestacije, koju sam rado posećivao i za koju me vežu neke od najlepših uspomena“.

Dejan Lazarević izrazio je zadovoljstvo što je izabran za muzičkog urednika 61. Sabora u Dragačevu.

c083996189f0eeb216d5113ff92b36607c788bba

61. Dragačevski sabor trube u Guči održava se od 05. do 07. avgusta, kada će nastupiti trubački orkestri Dejana Jevđića, Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, Bobana i Marka Markovića, kao i Dejan Petrović Big Band. Publici će se predstaviti i Danica Crnogorčević, a najavljen je i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

U organizaciji ovogodišnjeg Sabora su Opština Lučani, Turistička organizacija „Dragačevo“, Kulturni centar „Guča“ i SKYMUSIC, koji je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju festivala.

Foto: Skymusic,
Autor: G. Online