Preminuo poznati pisac, pevačica otkrila njegovu poslednju poruku: „Bio je poseban“

Screenshot 2023 04 29 103440

Nakon kraće bolesti bosanski književnik i dramaturg, Hasan Džafić preminuo je u 65. godini života, a vest o njegovoj smrti zatekla je njegovu porodicu, prijatelje, ali i poštovaoce njegovog lika i dela. Među njima našla se i nekadašnja učesnica šoua „Nikad nije kasno“, Samka Seferović koja je podelila poslednju poruku koju je dobila od njega.

Ona je istakla žal za gubitkom velikog knjiženika i prijatelja i putem svog Fejsbuk naloga otkrila poruku koju joj je poslao uoči smrti.

samka seferovic

-Danas sam posebno tužna! Odlaze najbolji, Hasan Džafić pisac, scenarista, dramaturg, mislim da ga nije potrebno predstavljati. Imala sam tu čast da ga upoznam, bio je posebna ličnost. Poslednja poruka od njega bila je: „Često mislim o tebi, da mi otpevaš poravnu sevdalinku“– otkrila je Samka i putem svog Fejsbuka uputila mu poslednji pozdrav:

-Neka je rahmet tvojoj dobroj duši, da ti dragi Allah podari lepi dženet, porodici sabur.

Screenshot 2023 04 29 102644

Hasan Džafić, dugogodišnji dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica rođen je 1959. godine u Gračanici. Osnovnu školu je završio u Mramoru kod Tuzle, srednju vazduhoplovno-tehničku u Rajlovcu kod Sarajeva.

Diplomirao je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Dramaturg je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 1997. godine. U periodu od konca 2003. do sredine 2004. godine obavljao je i funkciju v.d. direktora BNP-a Zenica.

Kao dramaturg BNP-a Zenica uradio je nekolicinu dramatizacija proze i poezije. Urednik je na desetine programskih knjižica (afiša) predstava BNP-a, kataloga Festivala bh. drame i drugih teatroloških publikacija koje izdaje BNP Zenica. Autor je monografije “Bosansko narodno pozorište Zenica” (1978–2002).

Od rane mladosti bavio se književnim radom: pisao je poeziju, prozu i drame. Kao dramatičar, po vokaciji je komediograf, mada je povremeno pisao i druge dramske vrste i forme (drame u užem smislu, radio-drame i dr.). Objavio je sljedeće knjige: „Glas iz dubine“ (pjesme, 1982), „Jato u prolazu“ (pjesme, 1985), „Dvije komedije“ (2000), „Prognanici“ (komedija, 2000).

hasan fejsbuk

Izvor fotografije: Fejsbuk

Televizijskoj publici poznat je kao scenarist humorističkih serija “Viza za budućnost” i “Tata i zetovi”. Za svoja komediografska i scenaristička ostvarenja više puta je nagrađivan.

„Kamerni teatar 55 izražava žaljenje za našim kolegom Hasanom i izražava saučešće porodici i prijateljima“, naveli su iz Kamernog teatra 55, prenosi N1.

NE PROPUSITE I

Foto: Fejsbuk,
Autor: I. Ankić