ODLAZAK LEGENDE: Preminula pevačica Dubravka Nešović

Dubravka Nešović preminula je u 87. godini života u Beogradu.

Srpska pevačica starogradske, narodne muzike i romansi  umrla je u staračkom domu na Karaburmi u Beogradu, gde je skromno živela skoro 20 godina.

3fa8f30f02f3ad000e7a744d4674fc78a939a80e

Rođena je u Novom Bečeju, a muzikom je počela da se bavi u Nišu i, zatim, u Beogradu. Nakon dobijanja državne stipendije, pružena joj je prilika i da se usavršava u belgijskom Brižu, gde je postala prvi magistar srednjovekovne duhovne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. 

Objavila je 18 singlova, pet albuma i dva kompakt-diska. Pored srpskog, pevala je i na ruskom i mađarskom jeziku. Učestvovala je na više od 3.500 humanitarnih koncerata. Nastupala je na mnogim festivalima, a pojavila se i u nekoliko popularnih filmova i TV serija.

c379cf0b188ad899fcae57b58f22d69d89b97de0

Vest o smrti poznate pevačice duboko je pogodila Zoricu Akerman, kojoj je upravo Dubravka bila mentor.

„Jutro je počelo tugom… Simbol Beograda, starogradske muzike, boemske Skadarlije, moj mentor, žena čije je srce i ljubav usmerilo moj glas ka pravom žanru…onom koji se dušom peva…moja Duda, Dubravka Nešović je u 87 godini otišla svojim prijateljima. Promiču mi slike naših susreta, druženja, zajedničkih nastupa, naravno u kafani tamo gde je i dalje ponedeljkom bastion ,,naše prave dobre pesme. Živela je u Domu za stara lica na Karaburmi, sa penzijom koja nije bila dovoljna za njen smeštaj. Dobra volja upravnika je bio dar jer je imala krov nad glavom…u dubokoj demenciji njena duša je putovala ka Americi da makar još jednom vidi svog Vladana! Bojala se aviona, samo ga je jednom posetila. Slava i hvala dušo moja!!! Dubravka Nešović ponos grada Novog Bečeja! Možda sam ga zato i odabrala za svoj zavičaj.“, napisala je učesnica šoua „Nikad nije kasno“ Zorica Akerman.

Autor: I.Ankić