Iza osmeha hrabrog rudara krije se TEŽAK PERIOD: „Bilo je dosta mrtvih, nije bilo spasa…“ (VIDEO)

UROS RZISNIK 54 GOD. KAMNIK 6

Popularni šou „Nikad nije kasno“ okuplja talentovane ljude koji nisu imali prilike da okušaju svoju sreću u muzici, bar ne u profesionalnom smislu. Jedan od njih je i Uroš Ržišnik koji je sa velikom hrabrošću u šestoj deceniji rešio da stane na veliku scenu.

-Počeo sam kasno da pevam, tek sa pedeset godina, baš na svoj rođendan i sada mi treba to scensko iskustvo. Da probam jednostavno što više u životu kada je reč o muzici iako nisam profesionalni pevač- priznaje veteran.

Čini se da svog talenta dugo nije bio svestan, a jedan ključni momenat pomogao mu je da shvati šta je zapravo njegov životni poziv.

-Bio je jedan moj prijatelj, pevač iz Slovenije i jednom prilikom sam ga pitao da li misli da bi ja mogao da počnem da pevam na šta mi je on potvrdno odgovorio. Nakon toga sam počeo sa njim da pevam, čak mi je on napisao i tekst za jednu pesmu. Ostalo je da se uradi još muzika, ali on je umro. Tada sam sebi rekao da ću tu pesmu posvetiti njemu, da ću naći muziku i da ću snimiti tu pesmu, kao uspomenu na njega. To je trajalo više od godinu dana, dok sam uspeo sve to da završim, da nađem i studio- ispričao je za Grand.

IMG 0848 768x512 1

Na žalost, nesrećne okolnosti i gubitak prijatelja pomogli su mu da shvati da ima dara ne samo za pevanje, već i za pisanje pesama, a danas se može pohvaliti da je autor čak sedamnaest tekstova.

-Meni inspiracija nije problem jer već imam 55. godina iskustva. Desile su mi se mnoge stvari i isnpiraciju nalazim u svom iskustvu, bukvalno mogu pesmu da napišem za deset minuta- tvrdi veteran.

Uroš svoju hrabrost nije pokazao samo na sceni već i u privatnom životu s obzirom da je neverovatnih sedam godina radio u rudniku.

-To je jako opasan posao, ali lakše je raditi taj posao kada si mlad. Ustaješ u pet sati, ideš na posao i radno mesto ti je 500. metara ispod zemlje. Tamo je sve mokro, negde je vruće, prašina je…Ja sam bio električar tako da sam trčao na sve krajeve te jame, bilo je teško. Radim nekih šest ili sedam sati intenzivno, pamalo odmorim i nastavim. Nekada sam mogao i posle toga da odem na trenig, ali kad si mlad možeš to da izdržiš- objašnjava Uroš koji je zbog tog posla prošao mnogo stresnih situacija.

-Za sebe se nikada nisam uplašio, ali za drugare jesam. Na žalost bilo je dosta mrtvih, bilo je situacija kada se desi udar vode i blata i ne možeš izaći i gotovo… Zavisi, ima dosta različitih opasnosti, ali nekada nema spasa- ispričao je potresnu priču, a kakve nam je detalje iz svog još otkrio saznajte u videu ispod:

Foto: Z. K. Munja/ Elena,
Autor: J. Jović