Login/Registracija

I PEVAČICA I DOMAĆICA Bilja otkriva tajnu VRANJANSKOG SPECIJALITETA

Vranjanku Biljanu Anđelković upamtili smo kao temperamentnu pevačicu koju je hvatala „prpa“ svaki put kad bi stala na scenu šoua „Nikad nije kasno“, u kom se takmičila. Danas priznaje da treme više nema jer radi ono što najviše voli- a to je da peva, a za Grand.Online otkrila je kakva je domaćica, kao i recept omiljenog vranjanskog specijaliteta.


– Domaćica? (smeh) – našalila se Bilja već na početku razgovorora, pa nastavila.

– Mislim da sam u jednom intervjuu rekla da više volim da pevam, ali naravno to je bila šala. Kao i svaka udata žena, još Vranjanka, volim i da eksperimetnišem i naravno da sam dobra domaćica. Nekako sam ipak više usredsređena na našu tradicionalnu kuhinju, pa tako kod mene često zamirišu sarme, paprike, razne čorbe. Gravče na tavče mi je ipak omiljeno jelo, kako meni tako i svim mojim ukućanima – priznaje pevačica, a nas je zanimalo da li se pri udaji u Vranju i dalje gleda da devojka bude i dobra domaćica.

– Po pričanju mojih baka, ranije se jako gledalo na to da žena zna da kuva, da je dobra domaćica, ali nažalost to danas nije slučaj.


Kaže da ne postoji jelo koje ne zna da spremi, a nas je zanimalo po kom specijalitetu je Vranje poznato.

-Svakako da je to nadaleko poznata samsa. Otkriću vam tajnu, ali bi svakako bilo mnogo lakše kada biste mi učinili tu čast i došli u moje Vranje, pa da zadenem kecenju i umesim vam lepu samsu.

Za Grand. Online otkrila je tajni recept čuvene samse.

– Uzeti 1 kg brašna i kašičicu soli i umesiti testo mlakom vodom. Zatim ostavimo da testo nadođe, a kada poraste izručimo na radnu površinu i još malo umesimo. Potom ga podelimo na 5 jednakih lopti i ostavimo da stoji još 15- tak minuta. Nakon toga, od jedne loptice razvučeno koru, pa premažemo sa prethodnom otopljenom mašću i malo margarina. Koru preklapamo i sečemo na šnite i ređamo u podmazani pleh. I tako do kraja. Zatim stavljamo u rernu na nekih 20 minuta i pred kraj odozgo prelijemo sa čašom mleka i sinto iseckanim belim lukom.

-Evo, već mi miriše… mmm… Prijatno,dragi ljudi- poručila je pevačica.

Foto: D. Milošević/Privatna arhiva,
Autor: I. Ankić