Pevač zbog kredita otišao u Nemačku, 35 godina čekao svojih 5 minuta slave

IMG 0809

Janoš Buđi (49), poreklom iz Novog Sada, danas sa adresom u Nemačkoj, uspeo je da pojavljivanjem u šou „Nikad nije kasno“ ispravi grešku iz mladosti.

Mada se u detinjstvu bavio gimnastikom i odbojkom sa kojom je ostvario veliki uspeh, Janoš je oduvek maštao o velikoj sceni.

-Za muziku sam vezan ceo život, moj otac je imao bend, svirao je mađarsku muziku i bio je jedini koji je u Jugoslaviji imao veliki uspeh i najviše prodatih ploča. Moje prvo pojavljivanje bilo je na festivalu „Zlatni mikrofon“u Temerinu, dge sam osvojio prvo mesto žirija i publike, posle sam napravio malo dužu pauzu. Interesantno je da su me posle zvali na jedan mađarski festival,a nisam ni znao mađarski jezik, ali sam pobedio na tom festivalu ispričao je Janoš u svom predstavljaju i dodao da je tokom života radio kao mesar, a danas je viljuškarista u Nemačkoj.

IMG 0782

Otac je dvoje dece koja su takođe muzičari i zajedno sa porodicom ima svoj bend sa kojim nastupa u Nemačkoj.

-To je za mene nešto najlepše, rečima ne mogu da opišem kakav je to osećaj biti otac i uspešnih muzičara –istakao je takmičar koji u „Nikad nije kasno“ ima velike ambicije, ali je svestan da sve zavisi od njega.

Kako tek devet godina živi preko, Žika Jakšić pokušao je da ispita zbog čega je u četrdesetim godinama napustio rodni Novi Sad.

-Ti si novi gastarbajter! Kako si se snašao za papire?-pitao ga je Žika, a takmičar odgovorio:

-Imao sam materijalnih problema, ušao sam u neke kredite, kuće...Kako to sve nosi život! Imam mađarski pasoš, pa sam otišao za Nemačku. Prvo sam bio sam dve godine, posle sam doveo i porodicu.

-Pa da, ti si Evropska Unija, pa da, lako je tebi. A ovi naši moraju da idu na crno da rade. Ali dobro, nije ni to loše, umuvaš neku paru, zaradiš za kratko vreme, vratiš se ovde i troškariš – poentirao je Žika.

IMG 0938

U takmičenju veterana Janoš se predstavio pesmom „Jesen u meni“ grupe „Parni valjak“ sa kojom je pre više od tri decenije pobedio na jednom festivalu.

-Zvučalo je kao da ste je 35 godina vežbali – konstatovala je Dragana Katić nakon nastupa, a sa njom se složio i Nenad Manojlović.

-Super Vam je legla. Iskreno se nadam da ćete dobiti dovoljno glasova, mislim da imate šta da ponudite – rekao je Manojlović, a Bojana Lazić oduševljeno dodala:

-Vi ste meni toliko simpatični, pozitivni, sviđa mi se kako plešete. Pravi ste šmeker!

IMG 0698

– Imate odličan osećaj za dinamiku, odličan je bio i izbor pesme, ali mi je falilo malčice krvi u refrenu- dao mu je dobronameran savet predsednik žirija Saša Milošević Mare i nastavio:

To je više stvar temperamenta, ali ima tu glasa i raskoši u glasu i upravu tu svu raskoš treba da pokažete sledeći put!

Ipak, Nenad je dodao da smatra da je orkestar trebalo da podigne ton više, te bi tako sva emocija takmičara izašla.

Čekajte, sad ćemo mi to da rešimo – nadovezao se Žika, pa dao instrukciju orkestru da ponovo zasvira.

IMG 0780

Nakon što je Janoš ponovo zapevao refren pesme, svi u studiju bili su oduševljeni.

Mare, sada je puklo energetski – dodala je Bojana, a Mare zaključio: -Jeste, energetski je mnogo bolje. Moramo ovde malo i da se ježimo.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: I. Ankić