
S dolaskom zime sve smo usporeniji i sunca je sve manje, pa se osećamo tromo i umorno, a i kilogrami se lakše lepe. Zato je dobro znati koje to zimske namirnice imaju veliku nutritivnu snagu i poznate su kao superhrana.
Supernamirnice inače sadrže velike količine vitamina i minerala sa antioksidativnim moćima, smatraju se dobrom prevencijom bolesti i obično imaju određene zdravstvene koristi.
Evo koje su to namirnice.

Đumbir
Đumbir se vekovima koristio za poboljšanje varenja, smirivanje stomaka i jačanje imuniteta. Često je dostupan tokom cele godine, ali će najsvežiji koren verovatno biti ubran u zimu. Đumbir ima prilično specifičan ukus, pa je odličan za ljubitelje azijske kuhinje – ili ga jednostavno potopite u vruću vodu da biste dobili svež čaj.

Kelj
Kelj je bogat kalijumom, a trudnice treba da imaju na umu da je odličan izvor folata, hranljive materije koja pomaže u formiranju neuralne cevi fetusa. Kalijum može pomoći u smanjenju krvnog pritiska tako što uklanja višak natrijuma iz tela.

Citrusno voće
Agrumi su puni vitamina C, što ih čini idealnim u zimskim mesecima kada nastupa sezona prehlade i gripa. Citrusi poput pomorandže, grejpfruta i limuna takođe sadrže mnogo minerala i fitohemikalija, za koje Američki institut za istraživanje raka tvrdi da mogu pomoći u smanjenju rizika od kancera.

Prokelj
Ovo mini-povrće bogato je vitaminima K i C, a takođe sadrži folat, mangan, kalijum i vitamin B6. Obično se bere u kasnu jesen, a može biti odličan prilog na trpezi.

Cvekla
Ovo ljubičasto povrće bogato je folatom, kalijumom i beta karotenom, što ih čini jedinstvenim, ali hranljivim dodatkom vašem stolu od leta do kasne jeseni. Nije najlakše povrće za kuvanje – ali je glavna zimska salata.

Kupus
U sezoni od kasne jeseni do ranog proleća kupus je čudesna hrana zahvaljujući velikim količinama vitamina C, vitamina K, kalijuma i kalcijuma, uz činjenicu da se sastoji od 92 odsto vode. Lako je uključiti i kupus u obroke – od glavnih jela do salata.