Zašto je vitamin D tajno oružje za blistavu kožu? Otkrivamo šta kažu istraživanja

woman 591576 1280


Svi znamo da vitamin D, ili “vitamin sunca” kako je poznatiji, igra ključnu ulogu u održavanju
jakih kostiju. Ali da li znate da ovaj vitamin igra ključnu ulogu i za zdravlje vaše kože? Šta je vitamin D i zašto je važan? Za početak, da objasnimo šta je vitamin D.

Vitamin D postoji u dva najvažnija oblika – vitamin D2 (ili ergokalciferol) i vitamin D3 (ili holekarciferol). Prvi je biljnog porekla i unosi se putem hrane ili suplemenata, dok se drugi sintetizuje u organizmu kao posledica izlaganja suncu zbog čega je i dobio nadimak “vitamin sunca”.

beach 2179624 1280

Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, jedan od najrasprostranjenijih minerala u ljudskom telu koji je od ključne važnosti za jake kosti. Zajedno sa kalcijumom, vitamin D pomaže u zaštiti od razvoja osteoporoze, bolesti koja proređuje i slabi kosti i čini ih sklonijim lomovima. Našem telu je potreban vitamin D i za druge funkcije.

Mišićima je potreban za kretanje, anervima da prenose poruke između mozga i ostatka organizma. Takođe, vitamin D je potrebanimunološkom sistemu da bi se borio protiv bakterija i virusa. Kako vitamin D utiče na kožu? Ovaj vitamin ima uticaj i na kožu i može vam pomoći da je učinite zdravom i blistavom.

young woman 1745173 1280

Funkcija barijere kože Vitamin D reguliše stvaranje keratinocita, ćelija prisutnih u epidermisu koji je krajnji sloj vaše kože. Ove ćelije su kritične za održavanje funkcije vaše kožne barijere. Barijera kože ne samo
da sprečava štetne klice i hemikalije da prodru u vašu kožu, već pomažu da se zadrži vlaga kako bi se sprečila dehidracija kože.

ocean 1867285 1280

Jačanje imuniteta kože Koža je najveći zaštitni organ i jedna je od ključnih komponenti prve linije odbrane vašeg tela. Vitamin D je neophodan za aktivaciju imunih ćelija kao što su makrofagi i monociti. Ove ćelije urođenog imunog sistema igraju ključnu ulogu u identifikaciji i borbi protiv bilo koje strane supstance koja uđe kroz vašu kožu. Vitamin D je takođe potreban za regulaciju B ćelija i T ćelija, dve primarne komponente adaptivnog imunog sistema. Prekomerna aktivacija ovih ćelija može dovesti do autoimunih poremećaja.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: Grand