Tri razloga zašto je popularan Prime sok opasan po decu

ice cubes 2769457 1280

Iako su deca školskog uzrasta “luda” za sokom Prime, sve je veći broj stručnjaka koji upozoravaju na štetne posledice ovog pića. Takođe, sve je veći broj zemalja koji zabranjuje Prime sok, ali Srbija i dalje nije na tom spisku. Zbog čega je ovo piće opasno i koje su neželjeni efekti?

Prime sok dolazi u dve varijante – sa kofeinom i bez. “Prime Energy”, verzija sa kofeinom, je ta koja se uglavom zabranjuje u zemljama regiona, kao što su Slovenija i Hrvatska. Pored visokog nivoa kofeina, “Prime Energy” sadrži i aminokiselinu L-teanin koja je u mnogim zemljama zabranjena u bezalkoholnim pićima. Druga verzija Prime soka je „Prime Hydration“ koji ne sadrži kofein, ali sadrži brojne veštačke zaslađivače.

lemon 6734632 1280

Zašto je Prime sok opasan po decu?

Kompanija koja je plasirala ove sokove na tržište naglašava da oni nisu za mlađe od 15 godina, ali činjenica je da ih mladi uglavom i kupuju. Ipak, stručnjaci upozoravaju da to nije dobra ideja, posebno kada je u pitanju kofeinska verzija napitka.

Duplo veća doza kofeina od preporučene

Sok “Prime Energy”, ima stimulansa koliko i dve i po limenke Red Bull-a, šest konzervi Koka-kole ili tri šolje espresa i skoro duplo više kofeina od jedne standardne šoljice kafe. Ta količina kofeina je dvostruko veća od granice od 100 miligrama dnevno koliko je preporučeno za tinejdžere od 15 do 18 godina, navodi se na sajtu Cleveland clinic.

beverages 3105631 1280

Visoki nivoi sintetičkog kofeina može dovesti do štetnih efekata na zdravlje kao što su ubrzan rad srca, lupanje srca, visok krvni pritisak i potencijalno narušavanje obrazaca spavanja.

Povećana razdražljivost i loš san

U kofeinskoj verziji soka “Prime Energy” nalazi se još jedan sporan sastojak – aminokiselina L-teanin. Iako se L-teanin na tržištu pojavljuje i kao dodatak ishrani koji ne mora nužno biti štetan po zdravlje ukoliko se unosi u umerenim količinama, pojedini stručnjaci ukazuju da bi osim količine, moglo biti sporno i to kako se ova aminokiselina ponaša u odnosu na visoke niove kofeina.

L-teanin u kombinaciji sa kofeinom zapravo pojačava efekat kofeina, što može dovesti do povećane razdražljivosti, nesanice i drugih nuspojava povezanih s kofeinom.

Povećanje težine, insulinska rezistencija…

Uprkos tome što se prodaje kao proizvod bez šećera, „Prime Hydration Drink“ sadrži veštačke arome i zaslađivače kao što je sukraloza koja je povezana sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaj crevnih bakterija, povećan apetit zajedno sa povećanjem telesne težine i potencijalne negativne efekte na regulaciju šećera u krvi.

Veštački zaslađivači mogu zbuniti prirodnu sposobnost tela da reguliše nivo šećera u krvi, što potencijalno može dovesti do insulinske rezistencije tokom vremena. Insulinska rezistencija je povezana sa povećanim rizikom od stanja kao što su dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom.

soft drink 2741251 1280

Prime sok zabranjen u regionu

Sok “Prime Energy” zabranjen je u Sloveniji i Hrvatskoj zbog L-teanina, dok su u Crnoj Gori u toku ispitivanja.

Naime, direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore Vladimir Đaković kazao je da se Prime sok na njihovom tržištu pojavio septembra prošle godine, kada je uvezeno ukupno 288 flašica sa Kosova i Metohije, dok je kao proizvođač navedena Velika Britanija. Sve pošiljke ovog proizvoda su tada bile zaustavljene kako bi se uradila neophodna testiranja i analize sastojaka. Dok analize ne pokažu da je bezopasan po ljudsko zdravlje, Prime sok će biti povučen sa rafova.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Nova.rs