ZABORAVITE NA IGLE: Uključite AZELAIČNU KISELINU u svoju rutinu i gledajte kako vam koža blista

massage therapy gb4dea8ea6 1280

Upotreba kiselina u nezi kože nije novina, međutim mnoge pripadnice lepšeg pola usled nedostatka znanja o ovim sastojcima plaše se da ih koriste u okviru kućne nege.

U poslednje vreme među dermatolozima i kozmetičarima azelaična kiselina postala je omiljena za rešavanje nekoliko problema na koži, a u nastavku saznajte i zbog čega i vi treba se uverite u moći ove supstance.

massage gbb9635b7d 1280 1

Šta je azelaična kiselina?

Poznata i pod imenom azelainska kiselina, ovo je zasićena dikarboksilna kiselina koja se uglavnom dobija iz žitarica pšenice, ječma i raži. Ona ne pripada ni AHA ni BHA kiselinama ali se koristi kao eksfolijant. Ima antimikrobno, protivupalno i keratolitičko dejstvo, a sprečava i pojavu komedona i sadrži antioksidanse.

Dermatolozi pacijentima po potrebi daju recepte za koncentracije od 15% i 20% ali se u slobodnoj prodaji može naći u nižim koncentracijama, najčešće onoj od 10%. Azelainska kiselina može se kupiti i koristiti u različitim oblicima u zavisnosti od toga kojoj regiji je namenjena. Gelovi i kreme koriste se za lice i manje površine, a pena za veće kao što su leđa.

2447077f953e284b5360d0137a091c380c1a1b67

Za šta se koristi?

Glavna upotreba azelainske kiseline jeste u borbi protiv akni, tretmanu rosacee, posvetljivanju umerenih hipergimentacija i za eksfolijaciju. Dakle, ona rešava slične probleme kao salicilna kiselina i retinol ali ima tendenciju da manje irititra kožu. Ukoliko ste nekada koristili skinoren krem koji je lek protiv akni, ona je njegov aktivni sastojak.

Kako deluje?

Na prvom mestu, azelainska kiselina blokira sintezu bakterija koje izazivaju akne i regulišu stvaranje ćelija kože. Ovime se sprečava gomilanje izumrlih ćelija kože unutar pora i na površini kože što znači da ne nastaju ni zatvoreni ni otvoreni komedoni. Kada se kombinuje sa salicilnom kiselinom može biti jednako efikasna, ako ne i efikasnija, od retinoične kiseline a njihova kombinacija ne uzrokuje crvenilo i perutanje.

Azelainska kiselina takođe sprečava preteranu proizvodnju melanina i time sprečava nastanak fleka i pegica dok istovremeno posvetljuje postojeće koje su umerenog intenziteta.

Pošto ima protivupalno dejstvo, efikasna je i kao tretman za rosaceu tako što smiruje upalne procese u koži koji su odgovor na agresivne uticaje spoljašnje sredine.

lemon gb2ce99ac7 1280

Kako se koristi?

Kao što smo već rekli, u slobodnoj prodaji se nalazi koncentracija od 10% i ona je sasvim dovoljna za većinu ljudi (i problema).

Jako dobra osobina ove kiseline jeste ta da se može kombinovati sa drugim kiselinama – i AHA i BHA – kao i sa retinolom, vitaminom C, niacinamidom i hijaluronskom kiselinom, a smeju da je koriste i trudnice.

Azelaična kiselina je dovoljno blaga da se može koristiti dva puta dnevno, ujutro i uveče, a osetljivoj koži se preporučuje samo jednom i to kao deo noćne rutine. Ono što je važno jeste da se za vreme upotrebe koristi visok SPF pogotovo ukoliko je koristite preko dana.

Kome je namenjena?

Svakome ko ima problema sa aknama, bubuljicama, rosaceom, blagim i umerenim pigmentacijskim flekama nezavisno od tipa kože.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Čumić