Login/Registracija

Važni izumi za koje su zaslužne žene: Od brisača na automobilima do piva

I danas u 2021. godini na određenim poslovnim mestima žene doživljavaju diskriminaciju, pa nije neobično da se više pažnje pruža muškarcima, u vidu poštovanja, obraćanja njima ili zadavanje zadataka dok se to, na neposredan način, odnosi i na ženu, to jest zaposlenu.

Ovo nije feministički tekst, već samo kao podatak da su žene promenile na određeni način čovečanstvo, tačnije izumile proizvode bez kojih ne možemo da zamislimo život.

66b06cf888728acae2982e92aa8318bf0008160b

1. Papirna kesa

Radnica u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine izumila je papirnu kesu, ali muškarac pod imenom Čarls Anan pokušao je da ukrade njenu ideju i prvi je patentira. Najt ga je tužila i nakon duge pravne bitke pobedila i dobila patent za svoj izum.

2. Brisači na automobilu

Meri Anderson davne se 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije.

3. Identitet pozivatelja i poziv na čekanju

Dostignuća u telekomunikacionim istraživanjima dr Širli An Džekson dovela su do izuma identiteta pozivaoca i poziva na čekanju.

277babdbcbffbf902da459008372831495683252

4. Monopol

Elizabet Megi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

5. Solarno grejanje

Mađarica dr Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta pomogla joj je još jedna uspešna žena – arhitektica Eleanor Rejmond.

6. Ručni aparat za pravljenje sladoleda

Nensi Džonson je 1943. godine izumela prvi ručni aparat za pravljenje sladoleda.

7. Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo pijemo u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su znale samo i isključivo pripadnice lepšeg pola.

8. Pancir

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, izumela je žena. Njeno ime je Stehani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultovalo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Ćulibrk