Login/Registracija

Tajna dugovečnosti bake od 122. godine: Dve stvari su nezaobilazne na njenom meniju

Istraživanje životnih navika šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina dovelo je do zanimljivih zaključaka, a ispitivanje je sprovela britanska kompanija Eden’s Gate.

Očekivano, ključna stavka prilikom istraživanja bila je ishrana ovih ljudi, kao i socioekonomski status i količina stresa kojem su bili izloženi tokom života.

Najstarija osoba na svetu bila je Francuskinja Žana Luiza Kalman koja je živela čak 122 godine, rođena 1875. godine, a preminula je 1997.

Kada su je jednom prilikom pitali koja je tajna dugovečnosti, otkrila je koje tri namirnice je konzumirala gotovo svakodnevno i dala genijalan savet za dug život.

Čokolada

Žanin je jela čokoladu nakon svakog obroka. Iako nekima može da izgleda čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera i zaraznih bolesti koje narušavaju imuni sistem. Naravno ovde se misli na tamnu čokoladu koja je napravljena od 70% kakaa.

Vino

Kalment je navela, prenosi Luftika.rs da je naročito volela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom.

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Luftika.rs