„Švedski hleb“ je jednostavna skandinavska poslastica koja u Srbiji u poslednje vreme stiče sve veću popularnost, ali ovaj hrskavi hleb je u stvari dobro čuvana norveška tajna.
Norveški doručak i ručak nikada nisu potpuni bez kriške ovog hleba ili neke od njegovih varijacija. Ovi hrskavi hlebovi koji su pljosnati i suvi, a podsećaju na kreker, verovatno su nastali u Skandinaviji pre skoro 500 godina.
Sve što vam je u stvari potrebno je malo mašte i vode.
„Švedski hleb“ se originalno pravi bez pšenice i prilagođen je veganima, a vi možete da mu date dodatan šmek i probate da u osnovno testo umesite i semenke bogate hranljivim materijama kao što su suncokret, bundeva, susam i lan dok upijate sve vlaknaste i hranljive prednosti ovsa, ražanog brašna i ovsenih mekinja.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kesica (10 g) suvog kvasca
- 2 kašike semenki kumina
- 120 ml mlaćenice (buttermilk) ili kefira
- 250 g ražanog brašna
- 225 g integralnog speltinog brašna
- 40 do 50 g semenki lana
- 1 kašičica krupne morske soli
Priprema:
Ako nemate mlaćenicu, a niste kupili kefir, možete sami napraviti ovaj sastojak. Odmerite 120 ml mleka i dodajte 1 kašiku limunovog soka. Promešajte i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta da se blago zgusne.
Odmerite mlaku vodu u posudi. U vodu dodajte kvasac i semenke kumina ako ih koristite, pa ostavite 10 minuta da kvasac zapeni. Posebno, u drugoj posudi, izmešajte ražano i speltino brašno, pa deo brašna dodajte u vodu. Zatim dodajte i mlaćenicu ili kefir. Izmešajte, dodajte so, pa opet lepo sjedinite. Nastavite sa dodavanjem preostale količine brašna. Najpre mešajte varjačom, pa testo prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i nastavite sa mešenjem uz minimalno dodavanje brašna.
Podelite testo na 12 loptica, svaku malo oblikujte, pa ih poređajte po pobrašnjenoj podlozi. Pokrijte krpom i ostavite 1 sat da testo nadođe.
Uključite rernu na 200C. Pripremite 12 listova papira za pečenje (može i manje, pa da svaku pečenu ploču skidate sa papira i ponovo ga koristite). Komad papira za pečenje pobrašnite, stavite nadošlu lopticu testa, pa pažljivo razvijajte oklagijom.
Dodajte ražano brašno po potrebi jer je testo prilično lepljivo. Kad lopticu malo rastanjite, pospite semenkama lana i krupnom morskom soli, pa nastavite rastanjivati. Važno je da dobijete što tanju površinu.
Izbockajte razvijeno testo viljuškom, pa stavite u zagrejanu rernu da se peče 8 do 10 minuta. Povremeno proveravajte. Ako nije dovoljno pečeno, neće biti lepo hrskavo. Dok se jedna ploča peče, pripremajte sledeću, na novom listu papira.
Pečene hrskave pločice ostavite da se prohlade, izlomite po želji i služite uz neki namaz ili salatu, prenosi Zadovoljna.rs.