Login/Registracija

Studije su dokazale da fizička aktivnost ima veliki značaj za dijabetičare

Redovna fizička aktivnost je jedna od najvažnijih metoda kontrole dijabetesa uz adekvatnu ishranu i prepisanu terapiju. Međutim, tek u poslednje dve decenije imamo dokaze zasnovane na kliničkim studijama, koji su potvrdili značaj fizičke aktivnosti u kontroli dijabetesa.

Usvajanje i praktikovanje redovne fizičke aktivnosti su ključni za održavanje nivoa glukoze u krvi i celokupno zdravlje osoba sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.

Ovi navodi su zasnovani na klinički orijentisanim studijama i dokazima u vezi sa fizičkom aktivnošću i vežbanjem, kod ljudi sa dijabetesom tipa 1, dijabetesom tipa 2, gestacionim dijabetesom melitusom i insulinskom rezistencijom, koje je sprovela ADA – Američko udruženje za kontrolu dijabetesa.

Šta uključuje fizička aktivnost i koje su prednosti?

Fizička aktivnost uključuje sve vrste kretanja koja povećavaju potrošnju energije, dok je vođeno vežbanje planski osmišljena fizička aktivnost.

Vežbanje poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2, smanjuje kardiovaskularne faktore rizika, doprinosi gubitku težine i pozitivno utiče na zdravstveno stanje. Redovno vežbanje može sprečiti ili odložiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Redovno vežbanje takođe ima značajne zdravstvene koristi za ljude sa dijabetesom tipa 1 (npr. poboljšana kardiovaskularna kondicija, mišićna snaga, osetljivost na insulin itd.)

Izazovi povezani sa kontrolom nivoa glukoze u krvi variraju u zavisnosti od tipa dijabetesa, tipa aktivnosti i prisustva komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Stoga bi preporuke za fizičku aktivnost i vežbanje trebalo da budu prilagođene specifičnim potrebama svakog pojedinca.

Vrste preporučenih vežbi i fizičke aktivnosti

Aerobne vežbe

Aerobne vežbe uključuju kontinuiranu aktivnost velikih mišićnih grupa. To su aktivnosti poput hodanja, biciklizma, trčanja i plivanja koje se oslanjaju prvenstveno na aerobne sisteme za proizvodnju energije.

Treninzi snage

Vežbe snage uključuju vežbe sa tegovima, spravama sa tegovima ili elastičnim trakama za otpor tj.vežbe sa opterećenjem.

Vežbe fleksibilnosti poboljšavaju opseg pokreta oko zglobova

Vežbe za ravnotežu pogoduju hodu i sprečavaju padove. Aktivnosti poput Tai Chi-a, yoge i pilatesa kombinuju fleksibilnost, ravnotežu i otpor.

Prednosti aerobnih vežbi

Aerobni trening povećava (gustinu) broj i veličinu mitohondrija tj.proizvodnju energije, osetljivost na insulin, oksidativne enzime, usklađenost i reaktivnost krvnih sudova, plućnu funkciju, imunološku funkciju i bolju preraspodelu minutnog volumena srca.

Kod osoba sa dijabetesom tipa 2, redovni trening smanjuje HbA1c, trigliceride, krvni pritisak i rezistenciju na insulin.

Alternativno, intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) promoviše brzo poboljšanje oksidativnog kapaciteta skeletnih mišića, osetljivost na insulin i kontrolu glikemije kod odraslih sa dijabetesom tipa 2.

Prednosti vežbi snage za obolele od dijabetesa

Dijabetes je nezavisni faktor rizika za nisku mišićnu snagu i ubrzani pad mišićne snage i funkcionalnog statusa.

Zdravstvene prednosti treninga snage za sve odrasle uključuju povećanje mišićne mase, telesne građe, snage, fizičke funkcije, mentalnog zdravlja, mineralne gustine kostiju, osetljivosti na insulin, krvnog pritiska, lipidnih profila i kardiovaskularnog zdravlja.

Prednosti treninga snage za osobe sa dijabetesom tipa 2 uključuju poboljšanje glikemijske kontrole, osetljivost na insulin, krvni pritisak, snagu i korekciju telesne mase.

Prednosti vežbi fleksibilnosti i ravnoteže

Vežbe fleksibilnosti i ravnoteže su važne za starije odrasle osobe sa dijabetesom. Ograničena pokretljivost zglobova je često prisutna, što delimično dovodi do stvaranja uznapredovalih krajnjih oblika glikacije, koji se akumuliraju tokom normalnog starenja a ubrzavaju hiperglikemijom.

Istezanje povećava opseg pokreta oko zglobova i fleksibilnost, ali ne utiče na kontrolu glikemije.

Trening ravnoteže može smanjiti rizik od padova poboljšanjem ravnoteže i hoda, čak i kada je prisutna periferna neuropatija.

Blagodati treninga kao što su joga i Tai Chi su manje prihvaćeni, iako joga promoviše bolju kontrolu glikemije, nivoa lipida i telesne mase kod odraslih sa dijabetesom tipa 2.

Vežbanje Tai Chi može poboljšati kontrolu glikemije, ravnotežu, neuropatske simptome i neke dimenzije kvaliteta života kod odraslih osoba sa dijabetesom i neuropatijom, iako nedostaju visokokvalitetne studije bazirane na primeni ovih tehnika.

Foto: pixabay,
Autor: B.stuparušić/Sportklub