
Iako je do skoro bio veoma zanemaren mlečni proizvod ili bolje reći nusproizvod jer nastaje odvajanjem od mleka koje se zgušnjava tokom postupka proizvodnje sira, surutka je veoma lekovita.
U davna vremena bila je cenjena i hvaljena kao eliksir, ali u bližoj prošlosti uglavnom se bacala kao otpad, tek je po neki stočar znao ili imao volje da je upotrebi u ishrani mladih domaćih životinja.

Međutim, otkako se poslednjih godina mnogi bave istraživanjem prirodnih načina lečenja, surutka je isplivala u prvi plan.
Kao lagani napitak sa obiljem korisnih sastojaka i vrlo malo kalorija, surutka se preporučuje kod hroničnog umora, oslabljenog imuniteta, problema s probavom i jetrom, kod gljivičnih infekcija, visokog pritiska, kod detoksikacije organizma, ali i kao pomoć kod mršavljenja.
Zahvaljujući mlečnoj kiselini, surutka podstiče rad creva i pomaže da se obuzda preterano širenje gljivica i bakterija u njima, piše Krstarica.
