Šta da radite ako vam mušica upadne u vino? Evo da li smete da popijete

wine 890370 1280 1

Iako mušica umire relativno brzo nakon što sleti u vašu omiljenu čašu za vino, verovatno se pitate da li je i dalje bezbedno piti to piće.

Vinske mušice obično jedu hranu koja se raspada. Oni naseljavaju kante za smeće, kompostne gomile i generalno sva mesta na kojima se nalazi hrana, uključujući odvode.

Pokvarena hrana je bogata klicama, koje muva može pokupiti svojim telom i odneti do mesta gde će sleteti.

Ove bakterije uključuju supstance od kojih svaka može izazvati potencijalno ozbiljnu infekciju čak i kod zdravih ljudi. Imajući to na umu, verovatno biste bez razmišljanja prosuli možda skupu čašu vina i otišli ​​po novu.

Međutim, naučni dokazi sugerišu da ste možda bukvalno prosuli piće. Vino obično ima između 8 i 14 procenata etanola i ima pH od oko 4 ili 5 pH – sve ispod 7 smatra se kiselim, izveštava Science Alert, a prenosi N1.

44da7e30971a022908db61e1cd736910187f204f

Poznato je da alkohol zadržava klice i jedan je od razloga zašto vino može da se čuva tako dugo. Nekoliko laboratorijskih studija je takođe pokazalo da kombinovani efekti vinskog alkohola i organskih kiselina, kao što je jabučna kiselina, mogu zadržati rast E coli i salmonele.

Da li klice koje vinska muva prenese na vino mogu izazvati infekciju zavisi od broja deponovanih bakterija (zarazne doze) i od toga koliko su klice metabolički sposobne.

Pošto su sve vrste vina (crveno, belo ili roze, bilo ohlađeno ili na sobnoj temperaturi) prirodno antibakterijsko, klice u vinu će verovatno biti oštećene, smanjujući njihovu sposobnost zaraze.

0519974347611dbd03ac18afb87f97907b77325d

Ovo sugeriše da iako klice koje muve skladište u vinu mogu biti prisutne u dozi koja je dovoljno visoka da izazove bolest, malo je verovatno da će izazvati infekciju jer su previše oštećene. Dakle, po svoj prilici, kontaminirano vino se može piti bez štetnih efekata – bilo ohlađeno ili ne.

Čak i ako klice nisu direktno oštećene od vina, na sve koji su još živi će uticati želudačna kiselina. Klice koje izazivaju trovanje hranom su veoma osetljive na kiselinu koja oštećuje njihov DNK, a želudačna kiselina ih može čak i ubiti.

BONUS VIDEO: Ovako izgleda vila popularnog repera

Foto: Pixabay/Z.K.Munja,
Autor: Grand