Sportisti koji su doživeli burnout sindrom i napustili takmičenja zbog toga

training gcefc2625c 1280

Burnout sindrom ili sindrom sagorevanja na poslu koristi se kao klinički termin za označavanje naprednog stanja profesionalne ili emocionalne iscrpljenosti. Osoba koja ima ovaj sindrm nalazi se u dubokoj i trajnoj frustraciji, nezainteresovana je za posao ili akademske aktivnosti.

Burnout sindrom je posebno čest u profesijama u kojama postoji dosta pritiska i kompetativnosti, kao što je bavljenje profesionalnim sportom.

Kod sportista, burnout sindrom karakterišu tri odlike: emocionalna i fizička iscrpljenost; smanjen osećaj postignuća i više negativnih osećanja o rezultatima na terenu.

Postoji mnogo debata o tome šta ga uzrokuje, ali uobičajeno je gledište da je burnout sindrom rezultat hroničnog stresa zbog osećaja da je opterećenje koje se očekuje od sportista – trening, takmičarski duh, drugi aspekti života – više nego što mogu da podnesu.

Za sportiste, društveno propisani perfekcionizam – kako misle da ih drugi vide – bio je najbolji prediktor burnout sindroma. Samo-orijentisani perfekcionizam – ono što sportisti očekuju od sebe – takođe je bio povezan sa nekim elementima sindroma sagorevanja.

Postoji mnogo faktora koji povećavaju rizik od razvoja burnout sindroma kod sprotista. Uglavnom su to: iznenadna i velika povećanja u treningu, učešće u sportovima izdržljivosti, visok nivo anksioznosti, nisko samopoštovanje, pritisak roditelja/trenera.

Koji sportisti su doživeli burnout sindrom?

Naomi Osaka

Naomi Osaka je jedna od najistaknutijih mladih zvezda tenisa, koja je među najplaćenijim sportistkinjama na svetu. Uprkos zabludi da su određeni ljudi, posebno bogati i uspešni, imuni na probleme mentalnog zdravlja, Osaka se povukla s turnira zbog burnout sindroma i drugih problema s mentalnim zdravljem.

Kada je 23-godišnja teniserka najavila da će preskočiti intervjue za medije tokom Otvorenog prvenstva Francuske zbog svog mentalnog zdravlja, bilo je to kao dašak svežeg vazduha. Fanovi su pohvalili Osaku što je progovorila o burnout sindromu, a njena iskrena izjava odjeknula je kod mnogih koji su se osećali slično iscrpljeno tokom pandemije.

Često sam osećala da ljudi ne mare za mentalno zdravlje sportista i to je veoma istinito kad god vidim konferenciju za štampu ili učestvujem na njoj– napisala je ona.

Rahim Sterling

Mnogi su kritikovali fudbalera Rahima Sterlinga zbog toga što je tražio da se ne pojavi u startnoj utakmici Engleske za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine protiv Estonije jer je bio „malo umoran“. Međutim, on je tada doživljavao rane simptome burnout sindroma nakon naporne godine.

Sterling je od kraja maja te godine odigrao 1.682 minuta fudbala. U 2013. godini, kroz isti period, 19-godišnjak je odigrao 615 minuta. On je bio jedna od zvezda Liverpula i smatran je velikom nadom Engleske na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Dr Endrju Hil, vodeći akademik, tvrdi da su spoljna očekivanja jedan od najvećih uzroka Sterlingovog burnout sindroma. S obzirom se Sterling smatrao jednim od najtalentovanijih napadača u zemlji, takav pritisak bi mogao biti uzrok njegovog umora.

Entoni Ervin

Entoni Li Ervin je američki takmičarski plivač koji je osvojio četiri olimpijske medalje i dva zlata na Svetskom prvenstvu.

Na Letnjim olimpijskim igrama 2000. godine osvojio je zlatnu medalju u muškoj disciplini 50 metara slobodno, a osvojio je i srebrnu medalju kao član drugoplasirane štafete Sjedinjenih Država u disciplini 4×100 metara slobodno. Ervin se povukao iz takmičarskog plivanja kada je imao 22 godine – baš kada većina sportista dostiže svoj fizički vrhunac. Burnout sindrom je bio samo deo razloga zbog kojih se tako rano povukao.

Godine 2001, dok se još uvek aktivno takmičio, Ervin je počeo da meditira u lokalnom zen hramu. On smatra da mu je meditacija pomogla da se više fokusira tokom događaja i prebrodi burnout sindrom.

Tokom jedne sedeće meditacije suze su počele da mi teku niz obraze– rekao je on.

Foto: Pixabay/Instagram,
Autor: Zadovoljna.rs