Snus je najopasniji trend među mladima u Srbiji: Izaziva zavisnost i opasan je po srce

medicine 8287535 1280

Snus, sitno samleveni, praškasti duvan sa visokom koncentracijom nikotina, sve je popularniji trend među mladima. Međutim, ovaj duvanski proizvod je opasan po zdravlje, zbog čega je i zakonom zabranjen u Srbiji.

Snus je duvan tamno braon boje, upakovan najčešće u kesice nalik na kesice čaja, a konzumira se tako što kesice drže u ustima između pola sata i sat vremena. Mladima možda deluje naivno, a neretko se reklamira i kao zamena za cigarete, ali pulmolog dr Slavica Plavšić kaže da nije tako.

vitamins 7661774 1280

Opasan po srce, zube, grlo, pankreas…

„Duvanska industrija je dizajnirala snus kao proizvod za odvikavanje od pušenja. Ali kod mladih ljudi, snus je uvod u pušenje. Dakle, to nije droga, kako se smatralo, nego nikotinsko-duvanski proizvod izuzetno opasan i veoma štetan. Može da dovede do teških apstinencijalnih kriza koje se mere sa krizama od marihuane i heroina. Takođe, može dovesti do veoma teških stanja i povraćanja ako se slučajno desi da progutaju kesice, pogotovo ako ga kombinuju sa alkoholom, što mladi relativno često rade“, rekla je dr Plavšić za Nova.rs.

Kako dr Plavšić objašnjava, snus je bezdiman i ne utiče direktno na pluća, ali može izazvati oštećenja drugih organa, a pre svega usne duplje, oštećenja zubne gleđi i zuba, a posle duže upotrebe, može izazvati i rak grla, ždrela, želuca, pankreasa, rektuma.

capsules 1079838 1280

“Zbog visokih koncentracija nikotina, opasan je i po kardiovaskularni sistem, može dovesti do hipertenzije, izazvati metaboličke poremećaje, dijabetes, gojaznost, a kod trudnica štetno utiče na plod ne dozvoljavajući da se razvije odgovarajuća zrelost, pa se beba rađa sa manjom telesnom težininom, a može uzrokovati čak i pobačaj“, naglašava ona.

Dodaje da roditelji treba da obrate pažnju na zubi deteta, jer ukoliko su zubi oštećeni, odnosno ukoliko postoji paradenpatija, jasno je da dete koristi snus.

Snus je u Srbiji zabranjen

Zakon u Srbiji snus prepoznaje od kraja 2023. godine kada ga definiše kao „svaki duvanski proizvod koji se upotrebljava za oralnu upotrebu osim onih namenjenih za udisanje ili žvakanje, koji je izrađen u celosti ili delimično od duvana, u obliku praha ili čestica ili bilo kakavoj kombinaciji tih oblika, pakovan u vrećice ili porozne vrećice“.

analysis 2030265 1280

U istom Zakonu o duvanu opisano je u Članu 71 da su prodaja i uvoz duvana za oralnu upotrebu (snusa) – zabranjeni. Dakle, snus je u Srbiji ilegalan uprkos tome što se može kupiti u brojnim internet prodavnicama, kao i na društvenim mrežama gde pojedini profili uz malu novčanu nadoknadu dostavljaju snus i na kućnu adresu.

Sa druge strane, prodaja snusa je ilegalna u Australiji, Novom Zelandu i gotovo svim zemljama Evropske unije, osim Švedske, gde je široko rasprostranjen. Identična je situacija u Norveškoj, koja nije članica Evropske unije, a takođe se može kupiti i u Švajcarskoj. U Ujedninjenom Kraljevstvu i pojedinim državama poput Estonije postoji jedna vrsta snusa koja sadrži nikotin, ali ne i duvan. Takođe, može se kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je Kanada uvela visoke takse kako bi demotivisala stanovništvo da ga koristi.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Nova.rs