Saveti stručnjaka: Evo zbog čega treba da jedete što više mladog luka

green onions ge5302d7d0 1920

O mladom luku se ne govori i ne piše mnogo. Mladi luk je jedna od najjeftinijih vrsta povrća iako je po svom nutritivnom sastavu i dobrobitima za zdravlje superhrana.

Luk sam po sebi ima čudesne dobrobiti za zdravlje, a mladi luk ima sve to isto, ali u mnogo većoj koncentraciji! Kad čujete koje sve dobrobiti za zdravlje nosi ovo skromno prolećno povrće, biće vam jasno da ne dobija ni izbliza onoliko pažnje koliko zaslužuje.

Mladi luk (Allium ursinum L.) jednogodišnja je biljka iz porodice Allium kojoj pripadaju i beli luk, crveni luk, praziluk i vlašac. Nema zadebljalu lukovicu i ima nešto blaži ukus od većine vrsta luka.

onion ga69525cc0 1920

Poput većine povrća i voća, sastoji se većinom od vode. Šoljica mladog luka ima samo 32 kalorije, masti samo u tragovima i nula holesterola. Ima i manje šećera i ugljenih hidrata od povrća poput šargarepe, krompira ili kukuruza. No, mladi luk obiluje tvarima koje pomažu u kontroli i lečenju niza bolesti i poremećaja, a tradicionalno se koristio za lečenje glavobolje, prehlade, boli u stomaku kao i srčanih bolesti.

Bogat je i flavonoidima, sumpornim tvarima i antioksidansima koji imaju pozitivan učinak na zdravlje. Mladi luk je odličan izvor vitamina C, vitamina B, poput vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin). Sadrži dvostruko veću količinu vitamina K od dnevno preporučene u samo jednoj šoljici, a izvor je i drugih vitamina i minerala, poput kalcijuma i kalijuma.

spring onions g873cb5b77 1920

Mladi luk je naročito poželjna namirnica za one koji pokušavaju da smršaju. Vitamin B1 koji sadrži u priličnoj količini sprečava debljanje i akumulaciju masti. A istraživanja su pokazala da sadrži i feruličnu kiselinu i kvercetin, tvari koje takođe sprečavaju nakupljanje masti u telu pa redovnom konzumacijom mladog luka dolazi do toga da se masnoće u većoj meri koriste kao izvor energije, a manje se talože.

Osim toga, mladi luk smanjuje osećaj gladi zahvaljujući velikoj količini vlakana koja pružaju dugotrajan osećaj sitosti i održavaju nivo holesterola na normalnim vrednostima te ima zanemariv broj kalorija.

Foto: pixabay,
Autor: Zadovoljna