Uz ovaj trik testo će vam biti meko kao pena: Ovo je recept za domaće kiflice koji će oduševiti sve domaćice

herring 967778 1280

Domaće kiflice su uvek pun pogodak kad ne znate šta ćete za doručak ili večeru, a ovaj recept garantuje da će biti meke i vazdušaste.

Sastojci za domaće kiflice sa sirom:

Za testo:

500 g brašna

pola kockice svežeg kvasca

250 ml mleka

100 g putera

1 jaje

200 g kisele pavlake

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

breakfast 7952237 1280

Za fil:

200 g sitnog sira

100 g rendanog kačkavalja

1 jaje (za premazivanje kiflica)

susam ili kim (po želji, za posipanje)

bread 4046506 1280 1

Priprema domaćih kiflica:

Kvasac izmrvite i pomešajte sa 100 ml toplog mleka i 1 kašičicom šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta. U velikoj činiji pomešajte brašno i so. U sredini napravite udubljenje, dodajte kvasac, jaje, preostalo mleko (150 ml) i omekšali puter. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim dodajte kiselu pavlaku.

Premestite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna, ali budite pažljivi da ne dodate previše. Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči u veličini. Za fil u činiji pomešajte sitni sir i rendani kačkavalj. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine.

bun 2545124 1280

Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 2-3 dela. Svaki deo razvaljajte u krug debljine oko 0,5 cm. Isecite krug na 8 delova. Na širu stranu svakog trougla stavite malo nadeva. Rolajte svaki trougao od šire strane ka užoj, formirajući kiflice. Stavite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom za sjaj i pospite sa malo susama ili kima, ako želite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Ostavite kiflice da se ohlade pre nego što ih poslužite.

Trik za mekano testo: Da bi testo bilo izuzetno mekano, prilikom mešanja dodajte 1 kašiku kisele pavlake i 1 kašiku mleka više od navedene količine. Tako će testo biti kao duša.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: I.R./Zadovoljna.rs